Az asszony mégis verve jó?!

Hiába veri valaki a családját, ha az övé a közös lakás, onnan nem lehet kitiltani – lényegében ezt mondta ki az Alkotmánybíróság, amikor minapi döntésével „elkaszálta” a családon belüli erőszakról szóló törvényt és a távoltartás intézményét.

Hírek, információkSzijjártó Gabriella2009. 05. 09. szombat2009. 05. 09.

Kép: NANE Nok elleni eroszak ellen 2005.11.27. foto: Nemeth Andras Peter

Az asszony mégis verve jó?!
NANE Nok elleni eroszak ellen 2005.11.27. foto: Nemeth Andras Peter

A tavaly decemberben elfogadott törvény lényege az lenne, hogy ha valaki bántalmazza családtagjait, akkor őt a család környezetéből azonnal el lehet távolítani. A brutális férj például nem mehetne felesége vagy gyerekei közelébe. Persze ezzel az intézkedéssel a család élete nincs egyszer és mindenkorra megoldva, de legalább a váratlanul kialakuló vészhelyzeteket elháríthatták. A bántalmazott egy kicsit fellélegezhetett, és időt nyert ahhoz, hogy biztonságban (!) kitalálja, miként szedje rendbe az életét.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) szervezet szerint hibás az az érvelés, ami a tulajdonhoz fűződő jogot a testi épséghez való jog elé helyezi – márpedig az AB többek között ezzel érvelt, amikor alkotmányellenesnek nyilvánította a törvényt. Az Alkotmánybíróság döntése előtt még politikusaink is egységesen értetlenül állnak, akik pedig nem éppen az egyetértésükről híresek! A beterjesztők természetesen átdolgozzák a törvényt, a kifogásolt részeken módosítanak.

Eközben pedig minden héten egy nő és minden hónapban egy gyerek esik áldozatul egy családját terrorizáló férfinak. Elég, ha csak a közelmúlt tragédiáira gondolunk. Ajkán egy, a családját régóta rettegésben tartó férfi halálra szúrta 15 éves nevelt fiát, aki anyja védelmére kelt, amikor a 48 éves férfi az asszonyra támadt. Gödön pedig egy családját régóta zaklató börtönviselt férfi volt élettársát és kisfiát lőtte agyon, miután az asszony nem fogadta őt vissza.

Ezek is érdekelhetnek