Kétnyelvű egyenruhák Erdélyben?

Magyar településeken magyar feliratokat is a rendőrök egyenruháján! - követelik mind több erdélyi városban, faluban. Sepsiszentgyörgy magyar polgármestere például hamarosan hivatalosan is kérni fogja, hogy a városa kétnyelvű egyenruhákat kapjon.

Hírek, információkBalogh Géza2009. 05. 24. vasárnap2009. 05. 24.
Kétnyelvű egyenruhák Erdélyben?

A pár éve még elképzelhetetlen követelés törvényi alapja: a nemzeti kisebbségek használhatják az anyanyelvüket a közigazgatásban is, ahol lakossági számarányuk meghaladja a 20 százalékot. Erre hivatkozva szeretné elérni Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, hogy a helyi rendőrök egyenruháján románul és magyarul is tüntessék fel az alkalmazó intézmény nevét.

A román belügyminiszter nemrég jelentette be, hogy egységesítik a belügyi alkalmazottak egyenruháját, amely hasonlít a német rendőri uniformisra. Az egyedüli színbeli különbség az országos és a helyi rendőrség egyenruhája között az lesz, hogy az utóbbi világosabb árnyalatú szövetből készül majd. Az országos rendőrség, a határőrség, a tűzoltóság, a bevándorlási hivatal alkalmazottainak azonban június elsejétől egyforma uniformist írnak elő. Az intézmények és a rangok közötti különbséget egyedül a ruhák bal ujján lévő felirat és a vállon helyet kapó rangjelzés jelenti majd. Az új egyenruhák költségét maguk az alkalmazottak állják az évente kapott 2000 lejes, mintegy 130 ezer forintos ruhapénzből, a hamarosan létrehozandó helyi rendőrség ruháját viszont a helyi önkormányzatok fedezik.

A belügyminiszter szerint ezzel az intézkedéssel takarékoskodnak is: mindenki számára azonos anyagból készül az egyenruha, így csökken a beszerzési költség, és nem kell új egyenruhát varrni annak, aki az egyik testülettől átkerül a másikhoz. Románia csatlakozásával a Schengen-i térséghez több ezer, eddig a nyugati határon dolgozó határőr kerül át az országos rendőrséghez - ugyanúgy, mint náluk két éve.

Ezek is érdekelhetnek