A drezdai Elba-völgy lekerült a Világörökségek listájáról

A június 30-ig tartó Világörökség Bizottság 33. ülésén az új helyszínek felvétele mellett döntenek arról is, mely területek kerülhetnek veszélyeztetett kategóriába, illetve tegnap került napirendre a drezdai Elba-völgy sorsa is.

Hírek, információkKovács Réka2009. 06. 26. péntek2009. 06. 26.
A drezdai Elba-völgy lekerült a Világörökségek listájáról

A Sevillában tartott bizottsági ülésen tegnap került sorra a drezdai Elba-völgy kizárásának vagy megtartásának ügye, melyben a végleges döntés is megszületett. Miután az UNESCO hiába próbálta meg felszólítani a hídépítésben kompetens döntést hozókat és hiába adott haladékot a folyamat megállítására, Drezda vezetősége fontosabbnak vélte a közlekedésfejlesztést a műemlékek védelménél. Így fordulhatott elő az UNESCO történetében másodszor, hogy egy helyszínt megfosztottak világörökségi rangjától.

A területet 2004-ben vették fel a világörökségek listájára, azonban a város nem sokkal később belefogott a belvárost átszelő híd megvalósításába. A bizottság minden erőfeszítése ellenére, a munkálatokat nem állították le és nem kívántak egyéb alternatív megoldásokhoz sem nyúlni.

A terület 2006-ban még csak a veszélyeztetett örökségek listájára került fel, ezzel lehetőséget kapva a probléma helyreállítására, melyre azonban nem került sor.

Forrás: UNESCO World Heritage
 

Ezek is érdekelhetnek