Adja fel csomagját a vegyesboltban!

A Magyar Posta másfél éve hirdette meg a Postapartner programot, melynek keretében a szerényebb forgalmú – elsősorban a kistelepüléseket kiszolgáló – posták üzemeltetését vállalkozókra vagy az önkormányzatokra bízza.

Hírek, információkRomvári Orsolya2009. 06. 12. péntek2009. 06. 12.
Adja fel csomagját a vegyesboltban!

A program kezdete óta 141 szolgáltatóhely cserélt gazdát. A tavaly ősszel meghirdetett 417-ből 280-ra jelentkeztek. A pályázatok nyertesei leginkább kisvállalkozók, de akad olyan befektető is, aki már valóságos postabirodalmat épített ki. Gonda Barna nagy léptekkel halad, Fejér és Veszprém megyében összesen 32 postát üzemeltet.

– A postahivatalokat szolgáltató központokká szeretnénk fejleszteni – mondja. – Az a tervünk, hogy segítünk a helybélieknek ügyes-bajos dolgaik intézésében is. Mire gondolok? Például szerződést kötni a kábeltévés céggel, számlák miatt reklamálni a közüzemi szolgáltatóknál, kapcsolatot teremteni az internetes ügyfélkapukon keresztül. De bármi más hasonlóra is nyitottak leszünk.

Szentkirályszabadján az élelmiszerboltba költözött a posta. Katona István szerint ezzel mindenki jól jár: a helyieknek posta dolgában nem kell máshová utazni, s ha már betérnek egy-egy levelet, csomagot, csekket feladni, egyúttal a bevásárlást is elintézhetik.

Balatonakarattyán éppenséggel a fordítottja történik: a hajdani postai bútorok polcain javarészt üdítők, kekszek, mosószerek, kozmetikumok sorakoznak.

– Először csupán néhány dologgal kezdtük, aztán egyre több mindent kerestek a falubeliek – meséli Majlinger Ferenc, a tulajdonos. – A postamunkát a feleségem végzi. Mivel a szolgáltatások jó részét mára száműzte a technika, a megcsappant forgalomhoz elég egy ablak is. A két kézbesítőnk robogóval hordja ki a küldeményeket. Ha sok pénz van náluk, velük megyek. Régóta szolgálok polgárőrként, tudok vigyázni rájuk. A csomagokat pedig autóval szállítom ki – magyarázza, miközben végigkalauzol bennünket az épületen. A hátsó részben irodahelyiség, raktár, női-férfi mosdó, öltöző, sőt pihenőhelyiség, a ház mögött 1500 négyzetméteres telek, pedánsan nyírt fűvel. Az udvarba kempinget tervez Majlinger Ferenc.

De még időzzünk egy kicsit a mában! Egy hölgy borítékkal érkezik.

– Most ugyan elég egy ablak, de majd nyáron, ha jön a sok turista, hosszú sorra számíthatunk – tamáskodik. – Az viszont nagyon jó, hogy még szombat délelőtt is nyitva a hivatal meg a bolt is.

Ezek is érdekelhetnek