Édes élethez nagy család

Huszonhat éves az ország talán legfiatalabb méhésze, aki Vizsolyon él. Molnár Gergelyt tavaly az Év méhészének választották.

Hírek, információkKeresztény Gabriella2009. 06. 01. hétfő2009. 06. 01.
Édes élethez nagy család

Miután a zempléni vár melletti barackost beporozták, a nyírségi akácosok felé készül a 125 méhcsalád. Gergő pedig hevederezés közben a föld legszociálisabb lényeiről, a méhekről mesél. Ha szívós összetartásuk, szorgalmuk követendő példa lenne az emberiségnek, szerinte nem itt tartana a világ. Mondja ezt a fiatalon sikeres méhész, aki valamikor híres konstruktőr akart lenni a Ferrarinál, ám a sors másként döntött.

– Gazdálkodó családba születtem, már tizenkét évesen segítettem apámnak. Amikor a gödöllői egyetem gépészmérnöki karára jelentkeztem, akkor láttam egy szórólapot, hogy méhésztanfolyamot indít Ludányi István, az ország legkiválóbb méhész doktora. Rögtön jelentkeztem. Megkaptam az OKJ-s képesítést, utána beiratkoztam a mesterképzésre. Az oklevelet 21 évesen, mint az ország legfiatalabb méhészmestere vettem át. Ezzel ballagtam a gödöllői vasútállomásra, ahol éppen egy hársfaodúban rajzott egy méhcsalád. Ez volt számomra az égi jel, hogy nekem valóban méhésznek kell lennem!

– Huszonhat évesen az Év méhésze lett, mintegy 17 ezer méhész közül.
– Pályázni kellett, olyan feltételekkel, hogy kiváló mézet kell termelni, aktívan részt kell venni a méhésztársadalom életében, és favorizálni kell a termelői mézet. Nos, ezekkel én magam is azonosultam. Családi vállalkozásban évente 3-4 tonna mézet termelünk, s az agráregyetem elvégzése után a húgom is csatlakozik hozzánk. Az eladással kezdettől nincs gondunk, elkel az utolsó cseppig. A világhírű akácon kívül van gesztenye-, galagonya- és hajdinamézem is. Ez utóbbi fura illatú, de az oroszok imádják, mert finom és egészséges. Első piacolásomat akkor kezdtem, amikor nem tudtam kifizetni a telefonszámlámat. Kiültem a vizsolyi templom elé, s már aznap kiárultam 17 ezer forintot. Azóta fut a szekerem, az országban már sok helyen van standom. Mi, magyarok az unió harmadik legnagyobb méztermelői vagyunk a spanyolok, olaszok után. Narancsmézünk nincs, de akácmézből minden mennyiség elkelne. Az országos méhészegyesület encsi szervezetének vezetőjeként is mondom: a hamisítás ellen a fogyasztó tehet a legtöbbet azzal, hogy nem szupermarketekben vesz mézet, hanem a termelőtől. Az üvegeken lévő hologramos címke, rajta a termelői kóddal, biztosíték a minőségre. Még annyit, hogy a magyar méhésztársadalom sajnos elöregedett, amin nem csodálkozom. Kevés fiatal vállal ilyen kemény munkát. Igaz, mi otthon nem is tévézünk, nincs rá időnk. Olvasni viszont szeretek, kedvenc íróm Wass Albert.

– Mit szeret a méheken? Ők csak a kaptárjukhoz ragaszkodnak, nem a gazdájukhoz.
– De egymásért élnek! Náluk az anyán múlik az összetartás, és az is, ha széthullik a család. Minden méh külön karakter: lusta, munkamániás, hazatérő, elkalandozó, tisztességes vagy más család mézét raboló gengszter.

– Ön is vágyik családra?
– Legalább öt gyerekkel! Sajnos, nehéz olyan lányt találni, akinek nem öltönyös bankár az álma. Talán most alakul a helyzet, van egy színésznő barátnőm, aki szintén méhészcsaládból származik, és imádja a méheket! Hétvégén ő segít pergetni. És van egy tervem. Itt, Vizsolyban egy mézmúzeumot szeretnék létrehozni. Egy bemutatóméhészetet, üvegkaptárban élő méhekkel, a szakma régi és új eszközeivel.

Ezek is érdekelhetnek