Le a mamusszal és az otthonkával!

A Kor határok nélkül című rendezvénysorozat szervezői úgy vélik, ideje levetkőzni az idősekkel kapcsolatos sztereotípiákat, kimozdítani a mamusz és az otthonka világába száműzött nyugdíjasainkat.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 06. 16. kedd2009. 06. 16.

Kép: KecskemŽt, 2008. szeptember 15. Nagypapa, unoka. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

Le a mamusszal és az otthonkával!
KecskemŽt, 2008. szeptember 15. Nagypapa, unoka. Fot—: Ujv‡ri S‡ndor

„Mert a göcsörtös fában meglátjuk az idő lényegét, az antik komódban érezzük nemzedékek hétköznapjait, az óborban becsüljük régi szüretek ízét, de az idős emberekről csak felszínesen gondolkozunk.“

Június 16. és július 22. között Budapesten és hét vidéki nagyvárosban rendezik meg a „Kor határok nélkül“ rendezvénysorozatot. A program célja, hogy bebizonyítsa: ötvenen felül is van aktív, önkiteljesítő élet, annak ellenére, hogy a közvélemény szemében ez az életszakasz gyakran az emberi élet kiszolgáltatott periódusaként jelenik meg.

A „Kor határok nélkül“ példákon keresztül, a sztereotípiákon túlhaladva mutatja be az ötven felettiek „ismeretlen” világát. Rávilágít arra, hogy az ötven feletti életkor gazdag és eseménydús korszak, így tehát segíti az ezüst generációt pozitív önképének és identitásának formálásában.

Az országos vándorkiállításon 60 nagyméretű tablókép, fotó és képes tabló reflektál az idősekkel kapcsolatos sztereotípiáinkra. Megtekinthetők lesznek az utóbbi 50 év időskorral kapcsolatos művészfotói, amelyek izgalmasan foglalkoznak az időskor jelenségeivel, életkép-példákat mutatnak a nemzedékek közötti együttműködésre, párbeszédre. A kultúrtörténeti tablóképek pedig azoknak az emberek az élettörténetét illusztrálják, akik 55 év felett teljesítették ki önmagukat és jutottak fel a szakmai csúcsra.

A vándorkiállítások megnyitóin a helyi ötven felettiek zenés, táncos produkciói, kerekasztal-beszélgetések, a Qualitons együttes retro dalai és a Budapest Bár zenészei múltidézéssel várják az érdeklődőket. A megnyitók és a rendezvénysorozat házigazdája Szily Nóra lesz.

A roadshow programja:

A vándorkiállítás megnyitók:
Szombathely: június 18.
Szekszárd: június 25.
Eger: július 2.
Budapest: július 10.

Szakmai napok::
Szeged: június 16.
Debrecen: június 17.
Székesfehérvár: június 24.
Kaposvár: június 29.

Ezek is érdekelhetnek