Megújul Nemecsek Füvészkertje

A Füvészkertet, melyet a Pál utcai fiúk-ból is jól ismerhetünk, 1771-ben alapították. Igaz, hogy egykori területének kétharmadát száz éve már a klinika épületei foglalják el, de most mégis eljött a lehetőség, hogy megújuljon ez a különleges terület.

Hírek, információkVarga Péter2009. 06. 05. péntek2009. 06. 05.

Kép: Fűvészkert a VIII. kerületi Illés utcában, különleges növények és fák, pálmaház. 2008.02.09. Fotó: Bohanek Miklós

Megújul Nemecsek Füvészkertje
Fűvészkert a VIII. kerületi Illés utcában, különleges növények és fák, pálmaház. 2008.02.09. Fotó: Bohanek Miklós

A Füvészkert fejlesztésének részleteiről dr. Steiner Pál, a Közép-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke az EU-s támogatásról többek között a következőket mondta: "Az Európai Unió nem véletlenül járul hozzá jelentős forrásokkal a botanikus kertek, arborétumok megújulásához. Magyar és nemzetközi elvárás a biológiai sokféleség megőrzése, a nyilvánosság biztosítása, a speciális védelemben részesülő fajok számának növelése. A rekreációs, idegenforgalmi érték nyilvánvaló mindannyiunk számára, akik most itt vagyunk. Személyesen nagyon bízom abban is, hogy az ökoturizmus térhódításával a kertek turisztikai jelentősége tovább növekszik, és ehhez érdemben és látványosan tud hozzájárulni ez a mostani 400 millió forintos támogatás."

A további részleteket dr. Orlóczi Lászlótól, a kert igazgatójától tudtuk meg. Új épületek létesítése utoljára 1983-84-ben történt, akkor a szaporítóház és a gyűjteményes növényház épült. Az állagmegóvás, a karbantartás persze folyamatos, de hasonló nagyságrendű beruházásra azóta nem került sor. Most éppen a műemlék kastély teraszának megújítása folyik, harmincévnyi aládúcolás után. Nemrégiben a több mint százéves, elavult közművezetékeket is sikerült kicseréltetniük. Ezek a dolgok nem igazán látványosak, de a működés biztosításához nélkülözhetetlenek.

A botanikus kert egyébként az egyetem önálló gazdasági egységeként működik, és különleges feladatokat lát el. Ebbe beletartozik az oktatás, a más egyetemekkel, középszintű tanintézetekkel a kapcsolattartás, a természetvédelmi szakfeladatok és a közönség szolgálata a város kellős közepén. A valamikori 10 hektár terület mára 3,1-re csökkent, de a klinikák nem véletlenül épültek a területére, hiszen a fűvészkertek valamikor éppen azért létesültek, hogy az orvosjelöltek gyógynövényigényeit szolgálhassák. Szakmai szempontból a csökkenéssel az a baj, hogy a kert eredeti kelet-nyugat irányú tengelye már vagy száz éve észak-délivé módosult, a támogatást arra is kérték, hogy a struktúráját ennek megfelelően módosíthassák. Erre már megvannak az engedélyezett tervek, a pályázattal nyert pénzen a kert területének egy részét és a növényházak egy részét lehet megújítani.

Ez egy természetvédelmi pályázat eredménye, amelynek elsődleges célja volt, hogy az itt található növényeknek jobb életkörülményeket tudjanak biztosítani, és megfelelni a történeti hitelesség kritériumainak is, hiszen ez történeti jelentőségű létesítmény. Így a pálmaház előtti officinálist - amely a tulajdonképpeni gyógynövénykert - is megpróbálják visszaállítani az 1926 előtti állapotra. Itt ez, minden máshoz hasonlóan 2006 óta csak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélyével történhet.

A nagyközönség már most is érzékelheti, hogy egyre gyakrabban vannak olyan programok, amelyek azokat is idevonzhatják, akik azt sem tudták, hol van a kert. Nyolc-tíz ilyet szerveznek évente, ottjártunkkor, április elején éppen a Sakura-napok, a japán cseresznyevirág-ünnep ihlette rendezvénysorozat indult el. A cseresznyevirágzás három hétig tart, ehhez három hétvégén kapcsolódnak események. A téli, tavaszi, nyári, őszi programokat úgy építik fel, hogy közük legyen a növényvilághoz, valamilyen módon nemzetköziek legyenek, és tényleg érdekesek, figyelemfelkeltők legyenek. De az üde, zöld környezet természetesen mindig várja az oda betérőket. A látogatókat szolgálja az is, hogy olyan módon mutassák be a növényeket, hogy azt esztétikai szempontból is értékelni lehessen. Ez ugyan csak másodlagos szempont, de a pályázati pénzeket úgy használják fel, hogy erre is figyelmet fordítanak.

Forrás: Itthon magazin

Ezek is érdekelhetnek