Nyílik a gyűszűvirág

Igen mutatós, felálló szárú, hazánkban még gyakori vadvirág, amelynek digitálisz nevű alkaloidja régóta fontos szívgyógyszer. Amerikai kutatók új felfedezése, hogy hatóanyaga szerkezetének kisebb megváltoztatásával hatásos rákellenes vegyület állítható elő belőle.

Hírek, információkValló László2009. 06. 21. vasárnap2009. 06. 21.
Nyílik a gyűszűvirág

 A sárga gyűszűvirág 40-100 centiméterre növő, sárga, fürtökben nyíló harang alakú virágokkal díszes évelő növény. Júniustól szeptemberig virágzik. A termése tok. Délkelet-Európában elterjedt, hazánkban még viszonylag gyakori. A tölgyerdők jellemző vadvirága, noha ott az utóbbi években megritkult. Erdőszéleken, nyirkos erdőkben, vágásokon gyakran látható.

Rokon változata, a rozsdás gyűszűvirág ellenben már igen megritkult, fokozottan védetté vált. Jellegzetessége a harangvirágok különleges, sárgás-rozsdabarna színe.

A piros gyűszűvirág szintén rokon változat, ez azonban hazánkban vadon nem fordul elő (csak a tőlünk délebbi tájakon), dísznövényként azonban gyakori. Az olykor két méterre is megnövő növény gyönyörű piros virágfüzérével impozáns dísze a kerteknek.

Ezek is érdekelhetnek