Öt év magyar állampolgárságért?

Akár öt év börtönt is kaphat az a kárpátaljai magyar Ukrajnában, aki kettős állampolgársággal rendelkezik. Csekélyke vigasz azért maradt: az ukrán parlament a minap még csak a törvényjavaslat első olvasatát fogadta el.

Hírek, információkBalogh Géza2009. 06. 08. hétfő2009. 06. 08.
Öt év magyar állampolgárságért?

A Julia Timosenko nevével fémjelzett politikai tömb képviselője által beterjesztett törvényjavaslat értelmében a jövőben minden ukrán állampolgár 30 napon belül köteles lesz bejelenteni, amennyiben egy másik ország állampolgárságát megkapta. Ellenkező esetben a vétkes öt évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy 170 ezer hrivnya (csaknem 5 millió forint) bírság megfizetésével sújtható.

Az ukrán politikai közéletben már évek óta éles viták tárgya, hogy Oroszország tömegével „osztogatja” az orosz állampolgárságot az Ukrajna keleti részén, illetve a Krím-félszigeten élő orosz ajkú lakosság körében. A kárpátaljai magyar sajtó szerint a kérdés azt követően okozott szinte pánikszerű reakciót Ukrajnában, hogy a moszkvai kormányzat pár hónapja a hasonló módszerekkel toborzott orosz állampolgárok védelmében intézett katonai támadást Grúzia ellen.

Az oroszokhoz képest a magyarok száma elenyésző Ukrajnában, ám a döntés számukra is fenyegetést jelent. A most 150 ezer lélekszámú kárpátaljai magyarság jónéhány tagja büszkélkedhet ugyanis kettős állampolgársággal, most közülük bizonyosan sokan döntenek inkább a magyar mellett. Ezzel pedig tovább csökkentenék az amúgy is fogyó munkácsi, nagyszőlősi, beregszászi magyarok számát.

Ezek is érdekelhetnek