Újabb területek válhatnak a Világörökség részévé

Ma vette kezdetét a Világörökség Bizottság 33. ülése a spanyolországi Sevilla-ban, melynek során áttekintik az eddigi 178 terület védettségének jogosultságát és az újabbak védelem alá vételét.

Hírek, információkKovács Réka2009. 06. 22. hétfő2009. 06. 22.
Újabb területek válhatnak a Világörökség részévé

Harminc új területet javasoltak a Világörökség védelme alá helyezni, ezek közül 4-et természeti, 23-at kulturális és 3-at három vegyes kategóriában. Ezen kívül pedig hét, jelenleg védelem alatt álló terület kibővítésének lehetőségéről is szó esik.

Az ülés során áttekintik a jelenleg védelem alatt álló területek állapotát, illetve annak a 30 területnek a megóvását, melyek a „Veszélyeztetett Örökségek” listán szerepelnek. Ezek többnyire olyan területek, melyeket súlyosan érintenek olyan problémák, mint a légszennyezés, a városi fejlődés, a rosszul kezelt tömegturizmus, háborúk vagy természeti katasztrófák.

Ezek között az egyik az Elba folyó völgyében fekvő Drezda, melynek akár védettségi jogosultságát is megkérdőjelezheti a Bizottság, miután többszöri felszólítás ellenére sem hagytak fel a völgy szívébe tervezett híd építésével.

A Bizottság ülésén döntenek a Világörökségi Alap szétosztásáról is. Ennek során 4 millió dollár sorsa dől el, hogy mely segélyekre, sürgős beavatkozásokra és technikai fejlesztésekre fordítják majd.

A felvételre javasolt helyszínek listáját a UNESCO honlapján olvashatják.

Ezek is érdekelhetnek