Újra jár a hajdanvolt postakocsi

Korhű császári lovas postakocsijáratokat terveznek a Bükkben. A kettes fogat turisztikai attrakciókat az ott lakókcsomag- és poggyászküldésre, lovas taxinak is használhatják majd.

Hírek, információkCsontos Tibor2009. 06. 21. vasárnap2009. 06. 21.

Kép: lovas postakocsi bükkhagyományos közlekedés hintó 2009 06 14 Fotó: Kállai Márton

Újra jár a hajdanvolt postakocsi
lovas postakocsi bükkhagyományos közlekedés hintó 2009 06 14 Fotó: Kállai Márton

Ezeket a postakocsikat nem támadják majd meg fizetett bükki indiánok, és nem veszik körül őket klasszikus westerndíszletek sem. A Bükkaranyosi Postakocsi Szolgálat üzemeltetői mégis remélik, hogy ötletükkel felidézhetnek valamicskét a hajdanvolt postakocsizás romantikájából. Leleményes vállalkozók kitalálták, hogy életet lehelnek a lovas postakocsikba, melyek a Bükkben található és a közforgalomtól elzárt településeket összekötő erdei utakon futnak hamarosan.

– Részt vettem a próbaúton, és mondhatom, varázsos hangulata van – meséli Halász Rezső, Bükkszentkereszt polgármestere. – A kezdeményezés három éve született, miután a térségünkben megalakult a Leader+ Vidékfejlesztési Közösség, ők szorgalmazták postakocsijárat létesítését, és három vállalkozó fantáziát is látott benne. Enyingen készült a három korhű, XIX. századi zárt postakocsi, melyeket már bemutattunk a falunapokon is, s melyeket remélhetően a környéken üdülők is igénybe vesznek majd, hiszen olyan lesz ez számukra, mint télen a lovas szánkó.

A kettes fogatként közlekedő postakocsik hat-hét utas szállítására alkalmasak, és ha az érintett települések lakói úgy gondolják, csomag- és poggyászküldésre is használhatják őket, de kívánságra taxiként is közlekedhetnek, mondjuk, Bükkszentkereszt és Lillafüred között. Ha már egykoron a bükki meszesek Debrecenen túlra is mentek, miért ne éledhetne újra a hosszú távú lovas fuvar errefelé. A postakocsijárat kilenc bükki települést köt majd össze, és az utak mentén fedett lovas postakocsi-megállókat is terveznek, az utasoknak pihenő- és étkezőhellyel, a lovaknak etetővel, itatóval. Valamennyi illeszkedik majd a tájba, és helyi kézművesek vállalkoztak díszítésükre.

A lovas postakocsik jórészt erdei és zárt erdőgazdasági utakon gurulnak, és a tervek szerint egyelőre hetente egyszer járnak majd. Ám ha a kétfogatos ötletből idegenforgalmi sikersztori is lesz, akkor több postakocsit rendelnek, a járatokat is sűrítik és internetes, telefonos helyfoglalást is terveznek.

Ezek is érdekelhetnek