A show most is megy tovább

Michael Jacksonnak nemcsak az élete, de a halála is rendkívüli módon érdekli az embereket. A popcsillag temetéséről szóló beszámolók nézettségi csúcsot döntöttek az Egyesült Államokban.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 11. szombat2009. 07. 11.
A show most is megy tovább

Nézettségi rekordot döntött Michael Jackson temetése. A popkirály búcsúztatási ceremóniáját több száz millióan kísérték figyelemmel – többen, mint Barack Obama elnöki beiktatását.

A Pew Research közvélemény-kutató cég szerint a Michael Jackson halálát követő napokban az amerikaiak 30 százaléka folyamatosan követte a vele kapcsolatos híreket, 28 százalékuk pedig meglehetősen nagy figyelmet szentelt a vonatkozó médiabeszámolóknak.

A popkirállyal kapcsolatos híradások a nők, a fiatalok és fekete bőrű lakosság érdeklődését keltették fel leginkább. A nők harmada, a férfiak negyede kísérte kiemelt figyelemmel a sztárról szóló beszámolókat. A negyven év alatti válaszadók 38, a 40 és 64 év közöttiek 27, a 65 éven felülieknek 20 százaléka követte lankadatlanul a Jackson halálával kapcsolatos információkat. Végül, míg a fehérbőrű lakosság 22, addig az afroamerikai válaszadók mintegy 80 százaléka szentelte teljes figyelmét a poplegendának.

Jackson hirtelen halála szinte minden médiában vezető hír volt, annak ellenére, hogy a június 22-28-ai hét egyáltalán nem számított uborkaszezonnak: a popkirály halála mellett az iráni választásokat követő események, az egészségügyi reform, a gázemissziós törvény, kormányzói botrány és vonatbaleset is vonzotta az amerikai nézők figyelmét. A kutatás szerint az egész hetet figyelembe véve Jackson halála, valamint az iráni választásokat követő összecsapások azonos arányú médiafelületet kaptak. Ugyanakkor az énekes halálának csütörtöki bejelentését követő 24 órában a hírek 60 százaléka kizárólag a popcsillagról szólt.

A Pew Research összehasonlítása szerint Michael Jackson váratlan halála a hatalmas médiaviszhang ellenére közel sem kapott annyi figyelmet a nézőktől, mint amennyi ifjabb John F. Kennedynek, vagy a tragikus hirtelenséggel elhunyt Diana hercegnőnek kijárt. Jackot még Steve Irwin ausztrál természettudós és televíziós személyiség is megelőzi a szomorú listán, vagyis a popkirályé „csupán” a negyedik legérdekesebb halálhír.

A kilencvenes évek eleje óta elhunyt hírességek közül erős érdeklődés övezte még Tim Russert (az NBC híradósa), Paul Newman, Natasha Richardson, George Harrison, Frank Sinatra, Heath Ledger és Kurt Cobain halálhírét is.

Forrás: ETLTE–TáTK

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek