Agresszív sofőrök

Aki egy nyugodt napot szeretne eltölteni New Yorkban, jobban jár, ha tömegközlekedési eszközre száll – míg Portlandben reggel bátran autóban ülhet, biztosan nem fog dühtől vöröslő fejjel munkába érni.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 12. vasárnap2009. 07. 12.
Agresszív sofőrök

Az AutoVantage megbízásából készített felmérés során 25 amerikai nagyváros több mint 2500 autóvezetőjét kérdezték meg a helyi sofőrök vezetési szokásairól, és arról, milyen okok vezethetnek konfliktushoz az autósok között. A válaszok szerint a sofőrök nem bírják, ha a másik vezető figyelmetlen, agresszív, türelmetlen vagy önző, de gyakran vezet nézeteltéréshez az is, ha dugó van, vagy rosszak az útviszonyok.

Az autósok 80 százaléka szerint rendkívül bosszantó, ha a másik sofőr telefonál vezetés közben. Több mint 50 százalékuk utálja, ha a többiek túl gyorsan hajtanak, vagy ha nem tartják be a követési távolságot. 48 százalékukat idegesíti, ha a szomszéd autóban ülő eszik vagy iszik, és 37 százalékuk nem bírja, ha a többi autós SMS-t vagy e-mailt ír vezetés közben.
 

A megkérdezettek 43 százaléka panaszkodott arra, hogy a sofőrök jelzés nélkül váltanak sávot, 27 százalékuk pedig arról számolt be, hogy rengeteg autós sminkel, borotválkozik vagy olvas a volán mögött. A sofőrök szerint ezek az okok növelik a stressz helyzetet, és könnyen vezetnek konfliktushoz az autósok között.

A válaszadók jelentős része ugyanakkor beismerte, hogy az ilyen viselkedésre, maga sem éppen udvariasan reagál. 43 százalékuk mondta, hogy a fentiek miatt gyakorta rátenyerel a dudára, 36 százalékuk rendszeresen szitkozódik, több mint 10 százalékuk pedig illetlen kézjelzéseket is használ. Mintegy 7 százalékuk a rendőrséget hívja (természetesen mobiltelefonon), és 1 százalékuk dühében beletapos a fékbe a másik sofőr orra előtt.

A konfliktust okozó tényezők és az erre adott nem kimondottan baráti gesztusok a válaszadók szerint a New York-i autósok körében a leggyakoribbak. A legkevésbé udvarias sofőrök listáján a második helyen a dallasi és a Forth Worth-i autósok állnak, míg a harmadik helyen a detroiti, a negyediken az atlantai, az ötödiken a minneapolisi és a St. Paul-i sofőrök kaptak helyet.

Ezzel szemben a megkérdezettek szerint az oregoni Portland városában autózok mutatják a legnagyobb előzékenységet az utakon. A helyi autósok társaik szerint figyelmesek és nyugodtak. A válaszadók szerint szintén nagyon jól nevelt járművezetők közlekednek Cleveland, Sacramento és Pittsburgh utcáin is.

Forrás: ELTE–TáTK

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek