Az a fránya helyesírás!

Zavarba ejtő eredménnyel zárult egy ausztrál közvélemény-kutatás. A nyelvtani teszten kiderült, hogy az auszik többsége hadilábon áll a helyesírással.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 07. 08. szerda2009. 07. 08.
Az a fránya helyesírás!

Minden nyelvnek megvan a maga szépsége, s egyúttal a maga nehézsége is. Ahogy a magyaroknak nem egyszer okoz gondot eldönteni, hogy egyel vagy eggyel, hogy is írják a rejtélyt, vagy hány „sz” van a lesz-ben – úgy más nyelvekben, így az angolban is megvannak ezek a tipikus hibaforrások.

A Galaxy Research ausztrál közvélemény-kutató cég felmérése során éppen arra volt kíváncsi, hogy a kontinensen élők közül hányan tudják helyesen leírni ezeket a bizonyos „trükkös” szavakat. A 400, tizenhat évesnél idősebb személy megkérdezésével készült kutatás során nyolc típushibának számító kifejezés betűzésére kérték meg a válaszadókat. A felmérés eredményei aggasztónak is tekinthetők, hiszen e szerint az ausztrál lakosok jelentős többsége elköveti a tipikusnak tekintett helyesírási hibákat.

A megkérdezettek kétharmada némi nyelvtani zavarba került, amikor az angol „zavarba hozni” (embarrass) kifejezés betűzésére kérték meg őket. Mintegy 70 százalékuknak gondot okozott az angol „szállás, elhelyezés” (accommodation) kifejezés, s harmaduknak problémái akadtak a „kiegészítő” (accessory) angol lebetűzésével is. Emellett negyedüknek nem sikerült helyesen betűzni a február angol írásmódját (February), de megtréfálták őket az olyan nehezebb kifejezések is, mint a garancia (guarantee), a lehetőség (opportunity), a nyolcadik (eighth) és a nyugta (receipt) is.

A női válaszadóknak jobban ment a betűzés, mint a férfiaknak, de még így is csak az összes megkérdezettnek hét százaléka tudott minden kérdésre helyesen válaszolni. A kutatás összegzése során kiderült, hogy a 25 és 34 év közöttiek követték el a legtöbb hibát, ami a kutatók szerint a modern kommunikációs technológiák számlájára írható. Véleményük szerint a számítógépes szövegszerkesztők helyesírási szótárja, valamint az SMS és az e-mail írása során használt rövidítések hozzájárulnak az íráskép és a nyelvtani ismeretek gyengüléséhez.

Vajha, nálunk is elvégezve egy hasonló vizsgálatot, ugyan milyen eredményre jutnánk...?

Forrás: ELTE-TáTK

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek