Bocsánat, mondta Madoff

Védőügyvédei a 12 éves börtönbüntetésbe belenyugodtak volna, de az amerikai bíró könyörtelen volt: 150 évi börtönbüntetést szabott ki egy olyan emberre, aki áprilisban töltötte be 71. évét és 60 milliárd dollárt sikkasztott.

Hírek, információkA. Fodor György2009. 07. 02. csütörtök2009. 07. 02.

Kép: Accused swindler Bernard Madoff exits the Manhattan federal court house in New York January 14, 2009. Madoff can remain out on bail and under house arrest, a U.S. judge ruled on Wednesday, rejecting a government appeal to send him to jail. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES), Fotó: © Brendan McDermid / Reuters

Accused swindler Madoff exits the Manhattan federal court house in New York
Accused swindler Bernard Madoff exits the Manhattan federal court house in New York January 14, 2009. Madoff can remain out on bail and under house arrest, a U.S. judge ruled on Wednesday, rejecting a government appeal to send him to jail. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES)
Fotó: © Brendan McDermid / Reuters

Természetesen Bernard Madoffról, a pénzügyi fenoménről, a NASDAQ elektronikus tőzsde volt elnökéről van szó. Madoff az 1990-es évek elején indította el befektetési üzletét, amely a piramisjátékon alapul: ezt a primitív rendszert az Egyesült Államokban ugyan Ponzi-szisztémának nevezik, de a lényeg ugyanaz: mesés hasznot fizet a befektetőknek, de mindig a rendszerbe újonnan belépők tőkéjéből. Nem nehéz belátni, hogy ez a rendszer nem végtelen: előbb-utóbb mindenkivel el kell számolni. Egy idősebb ember azonban talán már nem nagyon számol a következményekkel. És ha számol is, és ha csak tizenkét évre ítélik – ahogy erre sokan számítottak –, lehetett volna még pár jobb éve.

Így viszont a 71 éves Madoff elvben csak 221 éves korában szabadul. Madoff ezreket fosztott meg a pénzétől – némelyeket, mint például Steven Spielberg filmrendezőt, sok pénzétől, másokat a kevés megtakarításuktól. „Legyen a cellád egyben a koporsód is” – mondta egy áldozat a bíróságon. Nem ő volt az egyetlen, aki átkokat szórt Madoffra.

Denny Chin bíró annyira felindult, hogy a maximális büntetést szabta ki a pénzemberre. „Az ítélet üzenete az, hogy Madoff úr bűne rendkívüli módon gonosz, a pénzügyi rendszer efféle manipulálása nem csak egy papíron elkövetett vértelen bűncselekménnyel ér fel, hanem döbbenetes számú áldozattal járt”. A bíró szerint Madoff arcátlan csalása annyira megrendítette a közbizalmat, hogy senki, még közeli barátai sem emeltek egyetlen szót az érdekében. Még felesége, Ruth is megtagadta.

Madoff a BBC szerint összesen 65 milliárd (13 ezer milliárd forint) dollárt sikkasztott, csalt, illetve mosott valahogy tisztára. A bíró az ellene emelt mind a tizenegy vádpontban bűnösnek találta.

Szinte hihetetlen, de Madoff majdnem megúszta. Az „amerikai PSZÁF” (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) – a SEC – az elmúlt 16 évben nyolcszor indított vizsgálatot ellene, mert befektetőinek szembetűnően magas hasznot fizetett. Azonban egyszer sem találtak semmilyen rendellenességet. Végül a nemzetközi pénzügyi válság okozta Madoff vesztét, különben ki tudja, meddig folytathatta volna. A pénzszűke idején a befektetők hirtelen hétmilliárd dollárt akartak visszavenni a pénzükből – ekkora összeget még Madoff sem tudott gyorsan összekaparni. A vesztesek között brit és japán bankok is voltak – meg sok ezer tanár, farmer, munkás. Bernard Madoff a tárgyalóteremben mindenkitől bocsánatot kért azért a szégyenletes örökségért, amelyet családjára és nem utolsósorban a pénzügyi világra hagyott.

Lehetséges, hogy a jogi huzavonának még nincs vége –, de a 150 évnyi börtönt nem lesz egyszerű felezni, netán harmadolni. Denny Chin bíró kijelentette, hogy a szigorú ítéletet elrettentésül szánja. Azaz, egy ma született bűnös hajlamú csecsemőnek is el kell hamarosan gondolkodnia azon, hogy ne csináljon semmi olyat, amely miatt a következő másfél száz évet börtönben kell töltenie.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek