Egy lépéssel közelebb a Nabucco indulása

Ma ötven évre szóló megállapodást írt alá öt ország. Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország a Nabucco-nak elnevezett gázvezeték megépítését készíti elő. Az Európai Unió keleti blokkjának gázellátásában alternatívát játszó beruházás optimális esetben 2014-ben készülhet el.

Hírek, információkO. Horváth György2009. 07. 13. hétfő2009. 07. 13.

Fotó: AP

Egy lépéssel közelebb a Nabucco indulása Fotó: AP

Ha minden jól megy, akkor öt év múlva már földgáz áramlik azon a több mint 3 ezer méteres csövön mely Ausztriában végződik, s egyben csatlakozik is Nyugat-Európát ellátó, már meglévő hálózathoz. Mától az is világos, mely országokon húzódik át majd a gázcső, az egyik legfontosabb kérdés azonban még nyitott. Azt nem tudják csak a felek, hogy honnan kerül gáz a vezetékben, másként: azt nem tudni, hol lesz a csőrendszer másik vége. Persze sok variáció nincs: nagy valószínűséggel azerbajdzsáni, türkmén, esetleg egyiptomi, katari, iraki és iráni gázt szállíthat majd a vezeték.

A ma Ankarában aláírt kormány közötti megállapodás szerint öt év alatt csaknem 8 milliárd eurónyi magántőkéből megépítendő Nabucco földgázvezeték elkerüli az utóbbi években a gázellátásban egyre több gondot okozó Ukrajnát és Oroszországot, s közép-ázsiai és közel-keleti földgázt juttatna Európába.

Magát az építkezést, szervezést egy mostanság alapított konzorciumé - a bécsi székhelyű Nabucco Gas Pipeline International GmbH – végzi majd. E céget mától Nemzetközi Nabucco Társaságként emlegetik, s ennek tagja a Mol Nyrt., az osztrák OMV, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz, a török Botas, valamint a német RWE energiavállalat.

Magyarország természetesen egy másik – még szintén csak tervezett – gázvezetékben is érdekelt, ezt az oroszok szorgalmazzák és Déli Áramlatnak nevezik, és Magyarország fontos szerepet játszana ennek megvalósításában is.

A két gázberuházást szokás egymással szemben emlegetni, de nem érdemes, ha az ember néhány évvel, évtizeddel előre képes tekinteni: a gázfelhasználás legalább harmadával fog emelkedni, s ezt nem lenne képes önmagában sem az egyik, sem a másik kielégíteni.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek