Kisköre: költözzenek a garázdák!

Aláírásgyűjtésbe kezdtek a kisköreiek, hogy elköltöztessenek egy roma családot. A garázdasággal vádoltak a roma jogvédőkhöz fordultak.

Hírek, információkPalágyi Edit2009. 07. 23. csütörtök2009. 07. 23.
Kisköre: költözzenek a garázdák!

„Itt valami mindig történik” – így reklámozza magát nyaranta a Tisza-tavi település, Kisköre. A helybeliek valószínűleg nem a legutóbbi történésekre gondoltak… A városka most arról lett hírhedt, hogy a strandhoz tartozó szórakozóhelyen az egyik roma család – állítólag láncokkal, botokkal felszerelkezett - férfitagjai olyan alaposan bántalmaztak egy helyi fiatalembert, hogy az áldozat kórházi ápolásra szorult. A megrettent helybeliek petíciót fogalmaztak, ugyanis szerintük a bántalmazók - apa és négy fia - egy olyan család tagjai, akikkel már sok probléma akadt a településen. A rendőrség a támadók ellen csoportos garázdaság és súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt indított eljárást.

A cigány család viszont nem akar elköltözni Kisköréről, ehelyett a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezethez fordult panasszal. A családtagok arra is hivatkoztak, hogy egyes kiskörei boltokban származásuk miatt ki sem szolgálják őket. A kisebbségi ombudsman, Kállai Ernő a segítségükre sietett, és leszögezte: kényszerköltöztetésre jogállamban nincsen mód.
Mindez nem nyugtatta meg a részben turizmusból élő helybeleiket, akik közül sokan azért is csatlakoztak a petícióhoz, mert tartanak tőle, hogy a közbiztonság hiánya elriasztja a Tisza-tónál üdülőket. Több nyaraló a hírek szerint már ingyen sem maradna a helyi kempingben.

Kiskörén nyílt testületi ülést tartott az önkormányzat, ám a kedélyek aztán se csitultak. A petíciót írók a biztonságukat féltik, a polgármester a rendészeti miniszterhez fordult segítségért. Ám úgy tűnik, egyelőre nincs törvényes recept, amely megszüntetné a háborúságot.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek