Nyílik a bábakalács

Lomblevelű és fenyőerdők, útszélek, hegyi rétek és legelők gyakori vadvirága a közönséges bábakalács. Előkelő rokona, a szártalan bábakalács ma már ritkább, éppen ezért védett is; a Bükki Nemzeti Park címernövénye.

Hírek, információkValló László2009. 07. 18. szombat2009. 07. 18.
Nyílik a bábakalács

A közönséges bábakalács 30-60 centiméterre növő, vöröses pókhálós szárú, kétéves vagy évelő vadvirág. Alsó levelei rövid nyelűek és lándzsásak, felfelé haladva egyre kisebbednek, szélükön tövises-fogasak. Jellegzetes fészkes virágzatának átmérője 2- 3 centiméter, a belső fészekpikkelyek szalmasárga színűek. Termése bóbitás kaszat, amelyet messzire repíthet a szél. Egész Európában és Szibéria nagy részén is honos, nálunk gyakori.

A szártalan bábakalács igen rövid szárú vagy majdnem szártalan levélrózsás évelő. Tőlevelei csaknem 30 centiméteresek, szárnyasan szeldeltek és tüskések. Hatalmas fészekvirágzata a 15 centiméteres átmérőt is elérheti, a termése bóbitás kaszat. A védett növény a Büki Nemzeti Park emblémájában is megtalálható. Júliustól szeptemberig virágzik, a hegyi rétek és legelők meszes talajokat kerülő, ma már ritkuló növénye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek