Nyílik a fekete nadálytő

Nedves rétek, mocsarak, árterek, láperdők gyakori vadvirága. Gazdag hatóanyagtartalmával kiemelkedik a gyógynövények sorából, amelyeket az erőteljes, vastag gyökérzet tartalmaz a legnagyobb mennyiségben. A gyökér színe sötétbarna vagy fekete – ezért fekete nadálytő a neve.

Hírek, információkValló László2009. 07. 08. szerda2009. 07. 08.

Kép: Symphytum officinale

Nyílik a fekete nadálytő
Symphytum officinale

A nadálygyökér, illetve madárgyökér néven is számon tartott növény felálló vagy felemelkedő szárú, 30-100 centiméterre növő évelő vadvirág. Hajtását minden ízében rövid, érdes, visszahajló szőrök borítják. Bókoló bíborszínű, sötétibolya vagy fehér virágai a hajtásvégeken csüngnek. A termés négy fényes makkocska.

A növény gyökerét tavasszal vagy ősszel gyűjtik, leveleit pedig virágzáskor. A friss levél, illetve a szárítmányokból készült őrlemény, kenőcs kitűnő hatással van a fekélyekre, duzzanatokra, csonttörésekre, égési és egyéb sérülésekre. Hatásos még a reuma, az ízületi fájdalmak, a különböző zúzódások, a ficam, a rándulás nyomán keletkezett gyulladások kezelésére is. Egyik legértékesebb alkaloidája a porc- és csonttörések gyógyszere.

Régről tudott, hogy fölgyorsítja a repedt, törött csont gyógyulását – innen ered az egyik népi elnevezése: forrasztófű.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek