Nyílik az angyalgyökér

Nedves rétek, liget- és láperdők tápdús talajú vadvirága az erdei angyalgyökér. Ismert változata az orvosi angyalgyökér, amely elsősorban Észak-Európában honos, de hazánkban is termesztett gyógynövény. Már a középkori kolostorok kertjeiben is megtalálható volt, mint fontos fűszernövény.

Hírek, információkValló László2009. 07. 14. kedd2009. 07. 14.

Kép:

Nyílik az angyalgyökér

Az erdei angyalgyökér fél-másfél méterre növő, vastag, húsos, felálló szárú évelő. A hengeres szár gyakran bíborral futtatott. Jellegzetessége, hogy a felső levelei jóval kisebbek, nyelük pedig hüvelyszerű, hólyagosan fölfújt. Az összetett ernyőkben nyíló fehér vagy halványrózsaszín virágok átmérője a 20 centimétert is elérheti. A termése ikerkaszat. Júliustól októberig virágzik, nedves rétek, láperdők impozáns vadvirága.

Az orvosi angyalgyökeret csak a zöld szára, a hengeres levélnyelei és a zöld virágszirmai különböztetik meg az erdei angyalgyökértől. De minkét változat kiváló gyógy- és fűszernövény, amelyet a népi gyógyászatban főként emésztési zavarok, fölfúvódás és étvágytalanság ellen használtak. Napjainkban is hasonló céllal élnek vele, a gyomor- és bélbajokkal küszködők étrendjének ma is értékes fűszere. A Magyar Gyógyszerkönyvben Angelicae radix néven bejegyzett hivatalos drog.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek