Tiltakozás a kisállat-hamvasztó ellen Debrecenben

A cívisváros Júlia-telepi lakói aláírásgyűjtéssel tiltakoznak a kisállat-hamvasztó építése ellen. Nemcsak az egészségüket féltik, de attól is tartanak, hogy a dögégető működésbe lépésétől csökken az ingatlanok értéke.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 07. 13. hétfő2009. 07. 13.
Tiltakozás a kisállat-hamvasztó ellen Debrecenben

Nagy a felháborodás és a nyüzsgés a debreceni Júlia-telepen, a volt GÖCS – gördülő-csapágy gyár – közelében élők körében. Már több mint ötszáz aláírást gyűjtöttek össze a lakosok, melyben tiltakoznak a kisállat-hamvasztó üzem megépítése ellen.

Az alacsony kapacitású égetőmű beruházására a HEAV- PET Kft. június derekán kapta meg az elsőfokú engedélyt. Ezt a dokumentumot a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal igazgatósága adta ki a cégnek. Ennek értelmében a kft. óránként maximum ötvenkilónyi elhullott állat tetemet és élelmiszer-hulladékot égethet el.
 
A lakosokat az sem hatja meg, hogy e tevékenységet a legszigorúbb környezetvédelmi, továbbá köz- és állategészségügyi feltételekkel lehet csak működtetni. A Júlia-telepen élők többsége állítja: nem csak az egészségük kerülhet veszélybe, de egyesek feltételezése szerint: a bűz is eluralhatja a környéket, így az ingatlanok értéke jelentős mértékben visszaesne. A lakók már azzal is tisztában vannak, hogy a cég nem tárolhat állattetemeket az égető üzemben. Azt azonban elképzelni sem tudják, hogy például mennyi döglött madárnak, patkánynak, kisállatnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy a cégnek kifizetődő legyen beindítani az égetőt.

Az engedélyt kiadó hivatal egyik, neve elhallgatását kérő dolgozója nem érti a lakók felháborodását, mivel az égetőmű nem bocsájtana ki bűzt és szennyező anyagot sem.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere közleményében ekként reagált kisállat hamvasztó égető építésének ügyére: – Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy egy magánvállalkozás Debrecenben – a volt csapágygyár területén – lakóterületek közvetlen közelében kíván állattetemégetőt létesíteni. Sem a polgármesteri hivatalnak, sem pedig a város önkormányzatának ebben az ügyben engedélyezési, hatósági jogköre nincs. Ugyanakkor úgy érezzük, hogy az érintett terület lakói nevében kötelességünk fellépni a beruházással szemben. Debrecen közelében, Bánkon már évtizedek óta működik egy nagy kapacitású állati hulladékokat feldolgozó üzem, így véleményünk szerint semmi szükség arra, hogy a város belterületén, lakóterületek közvetlen közelében egy hasonló jelegű égető jöjjön létre. Ezért Debrecen város polgárainak érdekeit szem előtt tartva – a rendelkezésemre álló jogszabályi kereteket felhasználva –, fellebbezéssel éltem az égetőmű engedélyezése ellen a Hajdú-Bihar Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságánál.

A Júlia-telepien élők, a kivitelező cég képviselői, valamint a város vezetői is érdeklődéssel várják az ügy folytatását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek