Vendégségben Budapesten

Holnaptól 11 napon át tartó, nagyszabású ifjúsági rendezvénysorozat kezdődik a fővárosban, amelyre 29 országból 730 magyar fiatalt várnak.

Hírek, információkDulai Sándor2009. 07. 04. szombat2009. 07. 04.
Vendégségben Budapesten

Vendégségben Budapesten címmel immár tizennegyedszer rendezi meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium Égtájak Irodája a határon túli magyar fiatalok találkozóját. Romániától Ausztráliáig és Dániától Brazíliáig, huszonkilenc országból 730-an jelezték érkezésüket. A rendezvénysorozat célja, hogy színes, változatos kulturális programokon, kirándulásokon és a személyes találkozások alkalmával megismerhessék egymást a világ különböző részein élő magyar fiatalok, akik fontosnak érzik anyanyelvük ápolását és közös kulturális örökségüket. Olyan kapcsolatok, barátságok szövődnek, amelyek megerősítik az együvé tartozást, nem egy házasság is köttetett már az itt kezdődött szép szerelmek nyomán.

A programba ugyanúgy belefér a népművészet, mint a gasztronómia, a fotókiállítás, a közös mesemondás, a színházlátogatás, a táncház, az együtt zenélés, a hazai és felvidéki barangolások, a közös nagy menettánc Sátoraljaújhely főutcáján, a múzeumlátogatások, az éjszakai szórakozás a Vidámparkban, a sétahajózás, a bulizás, a kreatív újrahasznosító verseny, a pohárfestés vagy az Erős Pista vetélkedő. Felejthetetlen élményt ígér, amikor július 7-én, délután 3 óra körül több mint 700 fiatal mondja el majd egyszerre Radnóti Miklós Éjszaka című versét – Bálint András színművész közreműködésével – a Magyar Nemzeti Múzeum lépcsőjén.

Radnóti Miklós mellett a jeles évfordulók jegyében a fiatalok különböző tematikus rendezvényeken ismerkedhetnek Benedek Elek és Kazinczy Ferenc életével, munkásságával. Kazinczyt „követve” Sátoraljaújhelyről Széphalomra és Kassára is ellátogatnak a résztvevők. Az ifjúsági találkozó egyik legnépszerűbb eseménye várhatóan az idén is a világ szinte minden részéből idesereglő amatőr művészeti csoportok bemutatkozása lesz. Ebben az évben a budapesti Bazilika előtti Szent István téren, Sátoraljaújhelyen és a felvidéki Gombaszögön adnak gálaműsort a nagyközönségnek a néptánccsoportok – köztük erdélyi, kárpátaljai, felvidéki, Mura-vidéki, horvátországi és vajdasági, valamint Csehországból, Franciaországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Argentínából, Brazíliából, Uruguayból érkező magyar táncosok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek