Ahová érdemes elmenni: Szentendre

Hogy mitől lesz vonzóbb és élhetőbb egy város a többinél? A belbecsen túl sokat számít a külcsín is, vagyis a város imázsa. Szentendre évről-évre igyekszik jobbat és többet mutatni magából, ami a 2008-as teljesítmények alapján a harmadik legvonzóbb városimázzsal rendelkező településsé tette Magyarországon.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 08. 14. péntek2009. 08. 14.
Ahová érdemes elmenni: Szentendre

A tavaly még a 7. helyen toporgó Szentendre most újult erővel fogott bele a város képének, arculatának megerősítésébe, megújításába, így kapaszkodhatott fel a dobogó harmadik fokára. A városszociológiai felmérések azt igazolják, hogy a jelen kor urbanizációjában nincs más jó útvonal, mint lépést tartani a nyugati urbanizációs követelményekkel, megszerezni a városokat megillető kiváltságokat, becsalogatni és városlakóként megtartani a letelepedőket.

Ez az értékszemlélet mára szinte meghódította az egész világot, hiszen a városiasodás, a sűrűn beépített emberi települések terjedése napjainkban globális tendenciát mutat. A kutatások szerint ugyanis ahol megkezdődik a városiasodás, ott elindul a gazdasági fejlődés is. Ezt támasztja alá az ENSZ legutóbbi felmérése is, amelyből kiderül, hogy 2005-ben a világ lakosságának mintegy 48,7 százaléka (3 150 451 000 ember) volt városlakó. Azokban az országokban, ahol magas a GDP, ez az érték a 80%-ot is meghaladja.

Szentendre az elmúlt ezer év távlatában együtt haladt a korral, és az aktuális kívánalmak szerint újította meg az arculatát. Ahogy az a kimutatásból is kiderül, Szentendre ma is jól használja gazdag kulturális és történelmi hagyományait, emellett néhány nagyberuházásról szóló híradás sikerrel hívta fel a figyelmet a város élénk gazdasági életére.

A budapesti agglomeráció városai közül Szentendre azon kevesek közé tartozik, amelyek képesek voltak önálló arculatukat fenntartani, a főváros közelségének előnyeit kihasználni, ugyanakkor kilépni annak árnyékából. A városban megvalósuló beruházások közül országos figyelmet érdemelt a helyi bölcsőde 250 millió forint értékű felújítása és bővítése, valamint egy autógyártó cég Szentendrére tervezett központjának megépítése. A  település neve a Megyeri-híd kapcsán is többször szóba került. Ezek a hírek azt sugallják, hogy a városnak nemcsak kulturális élete gazdag, hanem gazdasága és infrastruktúrája is fejlődik.

„Nagy megtiszteltetés, hogy Szentendre ebben a nagyszerű versenyben a dobogón állhat. Büszkék vagyunk az elért eredményre, de csak akkor leszek igazán elégedett, ha a szentendreiek is úgy érzik, hogy városunk a sokszor kényelmetlenséggel járó felújítások, építkezések mellett is az ország egyik legvonzóbb települése – vallja dr. Dietz Ferenc polgármester.

Bővebb információt a városról és a kulturális programokról Szentendre honlapján találhat.

Ezek is érdekelhetnek