Bábjáték tiszta szívvel

Az életben mi drótos bábuk voltunk, akiket lopni, rabolni rángattak a haverok. A mesékben mindig a jó győz, a bűnös megbűnhődik. A valóságban ez nem egészen igaz, bár nálunk bejött, azért vagyunk itt.

Hírek, információkKeresztény Gabriella2009. 08. 22. szombat2009. 08. 22.
Bábjáték tiszta szívvel

Három fiú meglepően érett gondolatai ezek a szirmabesenyői Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében. Erdei Nagy Ferenc és Virág Krisztián 19, Glonci Péter 21 éves. A rablásért „fogva tartottak” a bábcsoportba önként jelentkeztek, és nagyon élvezik.

Feri arról híres, hogy nemrég első lett az itt megrendezett országos versmondó és színjátszó versenyen. József Attila Kései siratóját állítólag úgy mondta el, hogy „a kés megállt a levegőben”. Krisztián, a könyvmoly, aki maga is ír verseket, a Tiszta szívvel szavalatáért második helyezettként könyvajándékot kapott. Péter ezen a rendezvényen az Ördögváltozás Csíkban című Tamási Áron-novellából rendezett bábjáték narrátora volt. Ebben Feri volt az ördög, holott társai állítják, benne semmi „ördögi” nincs, Krisztián meg a furfangos székely, aki legyőzi az ármánykodó gonoszt. A játékban legalábbis, mert az életben szerinte „nagyon nehéz tiszta szívvel élni”, ha valaki a család fekete báránya, és nincsenek segítő kezek…

A fiúk önvallomásait hányatott életükről (elvált szülők, alkoholizmus, szegénység) csendben hallgatja Pacza Tamás nevelőtiszt, főhadnagy, a 12-14 fős bábcsapat, a drámapedagógiai program vezetője. A „bábjátékosokat” pedig egy mondatban summázza: „Mióta egy csapat vagyunk, félszavakból is értjük egymást.”

– Kísérleti jelleggel, az országban egyedül nálunk, idén tavasszal kezdtük el a bábjátszást a már működő személyiségfejlesztő programok részeként – mondja Szitka Szabolcs alezredes, a büntetés-végrehajtási intézet igazgatója. – Nem hittük volna, hogy ilyen eredményes lesz! Mivel a fogva tartottak maguk készítik bábjaikat, kiderült, hogy a különböző elesett, agresszív vagy extrém figurákban életérzéseiket, lelküket „tárgyiasítják”. Az egyik fiú Abraham Lincoln egykori amerikai elnököt formázta meg, mivel apja még gyerekkorában kivándorolt az USA-ba, s ma is vágyik utána. Egy másik fiú indiánt, számára ugyanis ők a szabad, természetes élet megtestesítői. Volt, aki „világszép cigánylányt”, vélhetőleg a szerelmét. Egy hírhedetten problémás fiú ördögbábja arra utalt, ő a társadalom kirekesztettjének érzi magát.

A csapat által kitalált vagy általunk ajánlott irodalmi szerepjátékokban a báboknak többnyire éles, kemény élethelyzeteket kell megoldaniuk, melyek központi témája a jó és a rossz, a bűn és bűnhődés problematikája. A bábozás sikerét jelzi az is, hogy a csapattagok szemmel láthatóan változtak, jobbá váltak. Közösségük belső normái, törvényei szerint a bűn elkövetőjének bűnhődnie kell, s aki ártó módon, nem eszerint él, kiközösítik. A legnagyobb siker nyilván az lenne, ha az intézetből kikerülve is eszerint élnének.

Ezek is érdekelhetnek