D. Tóth Kriszta edző lesz

Brüsszelben kapott tréneri képzést D. Tóth Kriszta és Daróczi Tímea, akik a Magyar Televízióban riportereknek, szerkesztőknek segítenek abban, hogy a kisebbségek kiegyensúlyozottan jelenjenek meg a médiában.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 08. 26. szerda2009. 08. 26.
D. Tóth Kriszta edző lesz

Az esélyegyenlőséget segítő nemzetközi programot az Európai Unió finanszírozza és holland Mira Media nevű civil szervezet fogja össze. E szervezet tizenhárom éve küzd – európai televíziókkal és internetes sajtóorgánumokkal szorosan együttműködve – az etnikai és kulturális sokszínűség érvényesítéséért, illetve a kisebbségek kiegyensúlyozott ábrázolásáért. Magyarországon elsőként a Magyar Televízió szervezi meg a képzést, amelyhez hasonló foglalkozásokat tartanak például a görög, a német, a svéd és a finn közszolgálati televíziónál is e napokban.

Az MTV két trénere, D. Tóth Kriszta – a Hír főszerkesztőség szerkesztő-műsorvezetője – és Daróczi Tímea – a Kulturális főszerkesztőség szerkesztő-riportere – tavasszal Brüsszelben kaptak tréneri „képesítést". Felkészültek az oktatói munkára is, amelyhez írásos és audiovizuális segédanyagokról gondoskodtak a szervezők. A magyar programot ők ketten állították össze – természetesen a legégetőbb hazai kérdések figyelembevételével.

– Nagyon fontos, hogy ez a képzés éppen most jön létre a Magyar Televízióban, és fontos, hogy éppen itt jön létre – mondja D. Tóth Kriszta. – A riportereknek, szerkesztőknek ismerniük kell a kisebbségekre vonatkozó joganyagot, de még fontosabb, hogy tudják: a kiegyensúlyozott, higgadt és felelős tájékoztatás valójában rajtuk, rajtunk múlik. Csak a média önszabályozása garantálhatja a sokszínűség megjelenítését, a kisebbségek tisztességes ábrázolását. A jogszabályok nem mindig életszerűek, nem adnak minden egyes gyakorlati kérdésre egyértelmű választ.

Az esélyegyenlőség gyakorlati megvalósulását segítő műhelyfoglalkozások résztvevői a közszolgálati hír- és hírháttér-műsorok – a Híradó, Az Este, a Szempont, a Kékfény és A szólás szabadsága – műsorvezetői, riporterei, szerkesztői. Olyan műsorkészítők, akiknek munkája során felvetődhetnek televíziós szakmai, jogi, emberi vagy egyéb kérdések a kisebbségek megjelenítésével, megszólaltatásával kapcsolatban. A képzés során a trénerek ismertetik a téma jogi hátterét Európában és Magyarországon, megvizsgálják a hazai és a külföldi tudósítói gyakorlatot, illetve megvitatják azokat a gyakorlati kérdéseket, amelyekkel a műsorkészítő kollégák a napi munka során találkozhatnak. A foglalkozásokon természetesen lehetőség van korábbi problémás esetek fölvetésére és megvitatására is. – Ez olyan hiánypótló kezdeményezés, amelyre a magyarországi közállapotokat tekintve talán soha nem volt olyan nagy szükség, mint ma – teszi hozzá D. Tóth Kriszta.

Ezek is érdekelhetnek