Kitörési ponton a hazai haltenyésztés

A nemzetközi hírű magyar haltenyésztés fordulathoz érkezett: a szenzációs eljárást több megye elismert szakemberei dolgozták ki.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 08. 18. kedd2009. 08. 18.
Kitörési ponton a hazai haltenyésztés

Prémium kategóriás halfajok komplex tenyésztési technológiáját honosítja meg és fejleszti tovább Magyarországon egy kutatóhelyekből és vállalkozásokból álló konzorcium. A Nemzeti Technológia Program támogatásával augusztus 24-én induló projektben a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma – többek között – haltermelő rendszerek használt vizének semlegesítésével, valamint ivadékok takarmányozására alkalmas élőeleség-termeléssel teszi lehetővé majd a „tengeri” minőségű, szálkátlan halfajok édesvízi nevelését.

Az utóbbi száz év túlhalászatának következtében a természetes vízi és tengeri halállományok mindenfelé végveszélybe kerültek. Ezzel párhuzamosan a világon – Magyarországon is – folyamatosan nő a telítetlen zsírsavakban, nyomelemekben gazdag, egészséges élelmiszerek, így a halfélék iránti kereslet. A két tendencia közötti ellentmondás feloldására a konzorcium tagjai – a Debreceni Egyetem, a Jászkiséri Halas Kft., a szarvasi Halászati és Öntözési Kutatóintézet, a Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszéke, valamint az Unio Seafood Kft. – már több sikeres haltermelés-technológiai megoldást dolgoztak ki, amit a Nemzeti Technológia Program keretében az augusztus 24-től induló fejlesztéssel is kiegészítenek.

Az új projekt segíti a „pontycentrikus” magyarországi halgazdálkodás mellett a hazánkban még nem termelt, de Európában jelentős piaccal rendelkező halfajok – mint a barramundi vagy a vörös árnyékhal – tenyésztésének elindítását. Az említett halfajok édesvízben is nevelhetők, ezért kitörési pontot jelentenek a hazai haltermelés számára.

– A magyarországi haltenyésztés kiugrásának egyik lehetősége az ország speciális adottságaiban rejlik, hiszen Izland után hazánk rendelkezik Európa második legjelentősebb geotermikus vízkészletével. Az Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumaaz új eljárással felismerte a lehetőséget a magyarországi halkínálat bővítésére, versenyképességének növelésére. Elkészült többek között egy ikrakeltetésben és ivadéknevelésben is alkalmazható, ezüstkolloidos baktérium- és gombamentesítő technológia, valamint számos takarmánykiegészítőnk is hasznosnak bizonyult – mondta dr. Stündl László, a Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumának adjunktusa.

Ezek is érdekelhetnek