Legyünk egy napra reumások!

Speciális kesztyűk segítségével a reumás sokízületi gyulladásban szenvedők mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a Debrecenbe látogatók.

Hírek, információkBalogh Mária2009. 08. 18. kedd2009. 08. 18.
Legyünk egy napra reumások!

Az Artritisz Alapítvány és a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum az ingyenesen megtekinthető interaktív kiállítással hívja fel a figyelmet a ma már népbetegségnek számító reumatikus megbetegedésre, és a betegséggel való együttélésre, valamint a legújabb kutatási eredményekre.

Hazánkban – becslések szerint – mintegy 80-90 ezren szenvednek reumatoid artritiszben (RA), az ízületi betegségek egyik legsúlyosabb formájában. A meglepő módon főként az aktív, munkaképes korú nőknél jelentkező betegség nemcsak nagy fájdalommal jár, de végtag deformációhoz is vezethet. A kór hatására megjelenő ökölbe zárt kéz, megdagadt láb, valamint a megváltozott mozgási, cselekvési képességek önértékelési problémákat is okozhatnak az életminőség jelentős romlásával párhuzamosan. A hosszú éveken át elhúzódó, komoly fájdalommal járó reumás betegséget orvosi segítséggel, rehabilitációs kezelésekkel, gyógytornával, speciális krémekkel, természetgyógyászati módszerekkel, és elsősorban a jól megválasztott gyógyszerekkel lehet némiképpen enyhíteni. Fontos: akiben felmerül a gyanú, hogy fájdalmai hátterében reumatikus betegség állhat, időben forduljon orvoshoz!

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Reumatológiai Tanszéke és az Artritisz Alapítvány ingyenes interaktív kiállításának célja éppen ezért az, hogy megismertessék, és elfogadtassák a társadalommal az RA-ban szenvedők mindennapos problémáit. A rendezvényre látogatók speciális kesztyűket viselve, a hétköznapi élet rutinfeladatainak elvégzése közben tapasztalhatják meg, hogy a betegségben szenvedőknek még a legegyszerűbb tevékenységek elvégzése, megoldása is milyen nagy gondot okozhat.

- A kiállítás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az emberek megismerjék azt, milyen kínzó érzés együtt élni a reumás betegségekkel, és ennek köszönhetően megértőbbek legyenek a megváltozott képességű társaikkal. Továbbá felhívja a figyelmet a legújabb biológiai terápiás eljárásokra, melyek egyrészt csökkentik a fájdalmas tüneteket, ugyanakkor meggátolják a betegség előre haladtát is – hangsúlyozta Dr. Szekanecz Zoltán, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének vezetője.

A kiállítás helyszíne: Debrecen Pláza, Péterfia út 18.
Időpont: 2009. augusztus 18-22 – én 10.00 – 17.00 óra között 

Ezek is érdekelhetnek