Nyílik a réti füzény

Nyirkos rétek, mocsaras területek, zsombékosok, nádasok, ártéri növénytársulások, vízpartok vadvirága. Csaknem egész Európában előfordul, hazánkban az Alföldön gyakori. De a Kis-Balaton területe is jellemző előfordulási helye.

Hírek, információkValló László2009. 08. 23. vasárnap2009. 08. 23.
Nyílik a réti füzény

 A réti füzény erőteljes gyöktörzset nevelő, mereven fölálló szárú, 50-120 centiméteres, molyhos szőrű évelő. Szögletes szára többnyire elágazik. Lándzsás levelei a fűzfáéhoz hasonlítanak. Virágai füzérszerű virágzatban nyílnak és élénk-lila színűek. A termés sok magvú, tojásdad alakú tok.

A füzény az északi mérsékelt éghajlati öv jellemző növénye. Kifejezetten nedvességigényes, legszebben a mélyrétegű, mocsaras talajokon díszlik. Rokona, a vesszős füzény, szintén gyakori hazánkban. Az egész növény kisebb, mint a réti füzény, keskeny, lándzsás levelei pedig sokkal sűrűbben állnak.

A réti füzény teáját egykor vérhas és tífusz ellen itták; a kór nyomán kialakuló gyomorvérzést csillapították vele. Napjainkban toroköblítésre, illetve a gyulladt aranyér borogatására használják.

Ezek is érdekelhetnek