Öregszik a világ

Soha nem látott mértékben növekszik világszerte a 65 évnél idősebb emberek száma. 2017-ben már többen lesznek, mint az öt év alatti gyerekek – állítják amerikai kutatók.

Hírek, információkUjlaki Ágnes2009. 08. 07. péntek2009. 08. 07.
Öregszik a világ

Tavaly 506 millió 65 évnél idősebb ember élt a világon, ez a szám 2040-ig várhatóan megduplázódik. A 80 év fölöttiek korcsoportja a népesség leggyorsabban növekvő hányada. A növekedést elsősorban a születéseknek a második világháború után megemelkedett száma, másodsorban az időskori halálozási arány csökkenése okozza. Az öregedés az egész világot érinti, nemcsak a fejlett, hanem a fejlődő országokat is. A száz évet megélő emberek száma a becslések szerint 1950-ben alig néhány ezer volt, ma már világszerte összesen 340 ezer ember él százéves kor fölött – a legnagyobb arányban az Egyesült Államokban és Japánban. Ez a szám is erősen növekszik.

Japánban élnek legtovább az emberek, s az idén minden eddiginél hosszabb a várható élettartam: a nőknél 86,5 év, a férfiaknál 79,9. Mi a titka a japánoknak? Az egészséges hagyományos ételek és az aktív életstílus. Ugyanakkor a magas átlagéletkor társadalmi problémát is jelent: Japánban a legalacsonyabb a születési ráta. Egyre kisebb létszámú az az aktív korosztály, amelynek a nyugdíjasok állandóan növekvő seregét kell eltartania. Ez a gond előbb-utóbb a világ összes országában jelentkezik.

Ezek is érdekelhetnek