Utolsó pillanat a választási rendszer orvoslására

A választási törvény elavultsága sérti az alkotmányt, az országgyűlés azonban fittyet hány az Alkotmánybíróságnak a törvények rendbetételét sürgető határozatára. Az őszi parlamenti ülésszak kínálja az utolsó lehetőséget a hibák orvoslására – figyelmeztet a Political Capital.

Hírek, információkSzabad Föld Online2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.
Utolsó pillanat a választási rendszer orvoslására

Számos sebből vérzik a magyar választási rendszer – állítja a Political Capital Institute. A politikai elemző cég szerint átfogó reformra aligha van esély, az állagmegóvás viszont feltétlenül szükséges, mert a jelenlegi jogszabályok elavultsága alkotmányossági aggályokat vet fel.

Az egyik legsúlyosabb probléma a választókerületek durva aránytalansága. A mostanáig érvényes választókerületi határokat még 1990-ben húzták meg, ám azóta alaposan megváltozott a lélekszámuk. Ennek eredményképpen ma a legkevesebb választópolgárral rendelkező választókörzetben körülbelül 2,7-szer annyit ér egy választó szavazata, mint a legtöbb választópolgárral rendelkezőben, ami sérti az egyenlő választójog elvét. Az Alkotmánybíróság 2005-ben 2007. közepéig adott haladékot az országgyűlésnek a helyzet orvoslására, ám úgy tűnik, a parlament fittyet hány az alkotmánybírák határozatára.

Szintén alkotmányos mulasztást követ el az Országgyűlés a külképviseleti szavazás területén: A külföldön történő szavazást szabályozó jogszabály az idén év végén lejár. Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy biztosítani kell a szavazás lehetőségét azoknak is, akik nem tartózkodnak Magyarországon a választás napján, de itthon vannak a külképviseleti szavazás napján, jelenleg nincs rá mód, hogy meghosszabbítsák az érvényben lévő szabályozást. Ha tehát a parlament a soron következő országgyűlési választások előtt nem alkot új szabályt, előfordulhat, nem lesz mód a külképviseleti szavazásra.

A Political Capital legfrissebb elemzésében több javaslatot is megfogalmaz a jelenlegi, elavult rendszer korszerűsítésére. Többek között eltörölnék a kampánycsend intézményét, a kötelező kopogtatócédula-gyűjtést pedig az olcsóbb és kevesebb visszaélésre lehetőséget adó kauciós rendszerrel váltanák ki.

Persze kérdéses, hogy a képviselők egyáltalán a ráncfelvarrásra is vállalkoznak-e. Ha nem, elvileg megtámadhatók lennének az országgyűlési választások eredményei. A választások körüli politikai bizonytalanság tovább ronthatja Magyarország megítélését. – írja a Political Capital.

Ezek is érdekelhetnek