Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az idén immáron hetedik alkalommal rendezik meg Etyeken a Kezes-Lábos Fesztivált. Most hétvégén is a gasztronómiáé a főszerep, a természetes anyagokból, hagyományos módon előállított ételekből és italokból kóstolhatnak a látogatók.
Kép:
Etyek pár ezer fős település Fejér megye észak-keleti részén, melynek egyre többet kerül elő a neve, ha hazánk jeles borvidékeiről esik szó. Eger, Badacsony, Tokaj mellett az etyeki borvidék is mélktó helyet kapott a hazai borszakértők és -kedvelők szívében. Igaz, ez a terület Magyarország egyik legfiatalabb borvidéke, az 1880-as évek elejéig 800 hold szőlőt telepítettek a környéken.
2003-ban rendezték meg az első fesztivált, ahová olyan kézműveseket vártak, akik hagyományos módszerrel állították elő termékeiket. A programok hamar nagy népszerűségre tettek szert. Mára már az egész országból várnak látogatókat.
A község két napra nyüzsgő várossá változik, parkolóhelyet is csak két faluval odébb találhat, aki a kezdetektől egy kicsit később érkezik. Érdemes megküzdeni a a bejutásért, ugyanis az idén is számos színes programmal várják a rendezők a látogatókat. Kóstolhatunk egyedülálló sajtokat, zamatos mézeket, millióféle hús- és pékárut. S persze jó hazai borokat. A nagy evés-ivás, kóstolgatás jó hangulatáról a népi együttesek, zenekarok gondoskodnak. A gyerekek sem unatkozhatnak: népi játékokban, versenyekben próbálhatják ki magukat, színházi előadásokat nézhetnek meg. S persze ezúttal sem maradhat el a fesztiválnyitó Lábos-felvonulás és a főzőverseny.
Befejezésül megidézzük a fesztivál filozófiáját:
„A kultúra ott kezdődött, ahol az ember letelepedett és földet kezdett művelni. A kultúra akkor ér véget, amikor az ember elszakad a földtől.
Keressük az élő embert az élő tájban, akinek kell a föld, kell a szép, kell a jó, kell az öröm, és aki óvni is tudja a fontos dolgokat. Aki nem fillérben számolja az időt. Keressük a péket, aki gabonából készíti a kenyeret, keressük a lekvárfőzőt, aki a legjobb gyümölcsöt gyűjti, a sajtkészítőt, aki teljes tejet használ. Keressük az embert, aki a maga két kezével gondozza környezetét.
Gyorsan eszel, gyorsan halsz, keveset élsz. Az élvezhető élethez nem a túlbonyolított, érthetetlen, fárasztó ételek, a feszes luxuséttermeken keresztül vezet az út, hanem a munkájukat élvező, földből alkotó embereken keresztül. Ismerd meg őket, hogy ők is megismerjenek téged. Kóstolj bele munkájukba, a nap fényébe, a föld húsába, a növények erejébe, a méz kéjébe, a borok vérébe, a kenyér testébe, a párlatok tüzébe, a sajt zsírjába, és érezd, hogy Érted van a világ és Te a világért vagy.”
A programokról részletesen a Kezes-Lábos honlapján olvashat.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu