Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Mindennemű nemzeti elfogultság nélkül állíthatjuk: mondjon is bármelyik kereskedő bármit, nincs párja a magyar gyümölcsnek.
Kép: dinnye borítás felháborodás az alacsony árak miatt auchan áruház bebásárlóközpont Soroksár 2008 07 15 Fotó: Kállai Márton
Elsősorban az a különleges klíma varázsolja ilyenné gyümölcseinket, ami a Kárpát-medence sajátja: a hideg-meleg hatásoknak olyan változékonyága és aránya, amitől ízben és zamatban páratlanul harmonikussá válnak az itt termett gyümölcsök. A tőlünk északabbra eső területeken – döntően a kevesebb napfény miatt – savasabbak, savanyúbbak az almák, körték, szilvák, szőlők. A délibb országokban pedig – éppen, mivel hosszú időn át tart az erős napsugárzás – édesebbek ugyan, de a cukornak „ellensúlyt”, ízletességet, ízbeli élményt adó savak nélkül – a déli, meleg éghajlaton ugyanis a savak „elégnek”.
Szőlősgazdák az igazi tudói, hogy milyen kritikus klimatikus feltételei vannak például annak, hogy a minőséget adó szőlőfajták jellemző íz- és illatanyagai maradéktalanul kialakuljanak a szőlőbogyóban. Nem elég, hogy nappal hét ágra süsse a nap, az is kell, hogy a hajnali-reggeli hőmérséklet a bogyófejlődés kritikus napjaiban ne emelkedjék 16-18 C-fok fölé. Mert így születik meg az ízek és zamatok páratlanul finom harmóniája, ami egyedül csak a magyar szőlő, a magyar bor sajátja.
.E témakörben sokrétű összeállítás olvasható a Szabad Föld pénteken megjelenő, 36. számában.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu