H1N1 veszélyben a kismamák?

Ma kezdik el a H1N1 védőoltások beadását, a kismamákat kiemelten kezelve. Az azonban még mindig kérdéses milyen hatással is van az oltóanyag a várandós nők szervezetére és a magzatra, a döntést pedig a háziorvosokra és a kismamákra bízzák.

Hírek, információkKovács Réka2009. 10. 06. kedd2009. 10. 06.
H1N1 veszélyben a kismamák?

Az ÁNTSZ legfrissebb közleménye szerint a H1N1 vírus elleni védőoltás biztonsággal adható várandós nőknek is, szintúgy, mint a szezonális influenza elleni vakcina. Az ÁNTSZ szerint így nemcsak az anyát, hanem a babát is meg lehet óvni a későbbi megbetegedéstől, amely kialakulási-kockázata akár hatszorosa is lehet az egészséges felnőttekéhez képest.

Terhesen orrba ne!

Az oltásoknak két típusa létezik, az egyik az injekció, amikor halott vírust juttatnak a szervezetbe, a másik az orrspray, ahol pedig legyengítettet. Az orrspray alkalmazása ellenjavallt kismamák esetén az esetleges kockázatok miatt, de az injekció teljesen biztonságos – közölte az ÁNTSZ. Azokat az aggályokat, miszerint a vakcina veszélyes lehet a kismamákra nézve, cáfolják, állítva, hogy ezek az oltások ugyanolyan módszerrel készülnek, mint a szezonális influenza elleni védőoltások, melyeket évről-évre több millió kismamának biztonsággal beadnak.

Régóta vizsgálódnak

A közlemény szerint szeptember eleje óta folyamatban vannak a tanulmányok az oltóanyaggal kapcsolatban, de az eredményekről biztosabb információkat október vége felé ígér az Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete (NIAID).

Jelenleg az influenza terjedése mérsékelt ütemű, azonban a következő hetekben robbanásszerű növekedésre számítanak. A bizonytalanság kézzel fogható mind az orvosok, mind a kismamák körében.

Az orvosok szerint

Az orvosok szerint alapvető probléma ott kezdődik, hogy a védőoltások esetében legtöbbször kizáró okként tüntetik fel a terhességet – legfőképp az első trimeszterben – és csak nagyon speciális esetekben alkalmazható bármilyen vakcina, ezért erről határozottan le is beszélik a várandós anyukákat.

Elsőként minden esetben azt kell mérlegelni, hogy a fertőzés veszélye nagyobb-e, mint a védőoltásból származó mellékhatások kialakulásának esélye. Falus Ferenc, országos tiszti főorvos szerint: jelen esetben sokkal veszélyesebb lehet az oltás elhagyása, mint a vakcina esetleges szövődményei. A háziorvosok körében azonban az ad aggodalomra okot, hogy a tesztoltásokat mindössze néhány száz emberen és mindössze 120 kismamán végezték el, ráadásul egyelőre csak a rövidtávú mellékhatásokat lehetett kizárni. Az orvosok attól félnek, hogy amennyiben bármilyen hosszú távú komplikáció fellép, akkor őket fogják felelőssé tenni, miután az állam rájuk a bízza döntést, a gyógyszercégek pedig megkapták a hivatalos engedélyeket.

Mindenkit beoltani a kismama környezetében!

Hétről hétre változnak az információk a betegséggel és az oltással kapcsolatban, maguk a kismamák se igazán tudják, mi tegyenek – mondja Kertész Anna, négyhónapos kismama, aki végül úgy döntött – a védőnője véleményét elfogadva – hogy nem fogja beoltatni magát a vírus ellen. Mint mondja az ismeretségi körében lévő kismamák hasonlóképpen gondolkoznak, melyet szerinte alátámaszt a szakma véleménye is.

És akkor mi a teendő? A védőnők ajánlása szerint: lehetőleg törekedni kell a fertőzés-veszélyes helyek, közösségek elkerülésére és a kismama helyett célszerű a közvetlen környezetet beoltatni, így minimálisra csökkenthető a megbetegedés esélye.

Ezek is érdekelhetnek