Obama-nyuszi, meg a sapkája

Miképpen fogja megoldani az elnök az iráni atomválságot, az afganisztáni problémát, a fegyverzetkorlátozást stb., ha még egy vacak olimpiát sem tud elintézni? – írta kommentárjában a Fox News, az amerikai konzervatívok, a republikánusok szócsöve.

Hírek, információkA. Fodor György2009. 10. 05. hétfő2009. 10. 05.
Obama-nyuszi, meg a sapkája

Amint az várható volt, máris belpolitikai vitát robbantott ki a „szégyen”, hogy amikor Koppenhágában az 1916-os nyári olimpia színhelyéről szavaztak, Chicago már az első körben kiesett – az amerikai város kapta ugyanis a legkevesebb szavazatot. Pedig az elnök az utolsó pillanatban határozta el, hogy elmegy Dániába, maga mondja el az ilyenkor szokásos bemutató beszédet, felesége. Michelle pedig már ott volt a hírességek között.

Republikánus szakértők szerint Obamának azonnal ki kellene rúgni azokat a szakértőit, akik a dániai utazást javasolták. A BBC szemleírója úgy véli, hogy az olimpiai szavazás megmutatta az Obama-védjegy nemzetközi korlátait. A már idézett Fox News közölte: gyerekes és nevetséges azt gondolni, hogy egy amerikai elnök, csak azért, mert népszerű otthon, simán elintéz mindenféle nemzetközi problémát.

A demokraták szakértője viszont kijelentette: a dolgok mai állása szerint rendkívül bizarr és érthetetlen, ha valakik az elnök elleni személyes gyűlöletüket az ország iránti lojalitás fölé helyezik és gyakorlatilag diadalt ülnek, mert Amerika nem szerezte meg az olimpiai rendezés jogát. Ezek megszállottak – mondta Joseph Cirincione Svájcból a Fox Newsnak. Szerinte az olimpia nincs egy súlycsoportban Iránnal vagy a fegyverzetkorlátozással.

Koppenhágában mellesleg ott volt János Károly spanyol király és felesége, valamint a miniszterelnök – Oprah Winfreyről, Amerikai egyik legnagyobb hatalmú televíziós személyiségéről nem is szólva –, de ugyanígy a japán miniszterelnök – a japán császár nem foglalkozik efféle ügyekkel –, Brazília elnöke s főként Pelé, a legenda is.

Csak feltételezés, de Barack Obama alighanem őrlődött: 25 évig élt Chicagóban, Michelle, a felesége ott született – valamit tennie kellett, hiszen az előzetes felmérések szerint a város csaknem biztos befutó volt Rio de Janeiro előtt.

Ha Obama nem megy el Koppenhágába, akkor Chicago kiesését a számlájára írják, szemére vetik, hogy nem tett meg mindent az országáért. Elment, s Amerika veszített – most a kudarc minden oka rá száll vissza. Az elnököt alighanem az is Dániába vezérelte, hogy népszerűsége elég gyorsan csökken, egészségügyi reformja vesztésre áll, s kellettek neki a belpolitikai jó pontok. Be kellett látnia, hogy az elnöki hivatal néha csak nyuszi-szerep: a farkasok és rókák akkor is adnak neki, ha van rajta sapka, ha nincs. És hiába tart kétféle cigarettát, füstszűrőset is. Legalább 2016-ban izgalmas olimpia lesz Rióban, nem méregdrága és „tökéletes”.

Ezek is érdekelhetnek