Pestre autózók, figyelem!

A tavaly elhíresült szmogriadó-rendelet egyik előírása megtiltja a sárga környezetvédelmi plakettes – azaz matricás – rendszámú, magas károsanyag-kibocsátású autók behajtását a Hungária körgyűrűn belüli területre október 20. és március 8. között.

Hírek, információkKirály Farkas2009. 10. 07. szerda2009. 10. 07.
Pestre autózók, figyelem!

Csúszik a tiltás: idén biztosan nem lép hatályba a fővárosi önkormányzat azon rendelete, amely megtiltaná ősztől tavaszig a sárga plakettes rendszámú autók behajtását a Hungária körgyűrűn belülre – mondta a Magyar Rádiónak Gonczlik Tamás, a Főpolgármesteri Hivatal környezetgazdálkodási és energetikai ügyosztályvezetője.

Újdonság, hogy három évre mentességet kapnak azok, akik a körgyűrűn belül laknak – a korábbi elképzelés szerint ők nem is használhatták volna autójukat a „téli monszun” idején. Budapest gépkocsiparkjának mintegy húsz százalékát érintené az intézkedés.

A késlekedés oka, hogy egyelőre nem adottak hozzá a feltételek. Többek között nem készültek el a tilalmat jelző táblák – a tiltó jelzés hiánya számtalan vitára adhat okot kocsikázó és intézkedő között –, valamint a KRESZ-t is módosítani kéne, csakhogy az új szabályozások életbe léptetését épp a napokban halasztották el. A jövőre nézve pedig ezt tudtuk meg: a szabálytalankodók akkora bírságra számíthatnak majd, mintha figyelmen kívül hagynának egy behajtani tilos táblát.

Ezek is érdekelhetnek