Szomjazni fognak Szolnokon?

Szolnoknál szemmel jól láthatóan alacsony a Tisza vízállása, már pedig a megyeszékhely azon kevés települések sorába tartozik, amelyik élő vízből biztosítja ivóvíz ellátást. Megkérdeztük a szakembereket, milyen nagy a baj?

Hírek, információkPalágyi Béla2009. 10. 02. péntek2009. 10. 02.
Szomjazni fognak Szolnokon?

A válasz megnyugtató volt: egyelőre semmilyen korlátozásra nincs ok. A vízállás – 241 centiméter volt pénteken délelőtt, volt már hasonló 2003–ban és 2007-ben is. Természetesen az illetékesek azért az Interneten rá – rákattintanak az időjárás előre jelzésre is ott azt látják, hogy az elkövetkező hat napban várható csapadék a folyó vízgyűjtő területén, de ha nem jut el a víz Szolnokig, még az sem okoz fennakadást a vízellátásban.

A Tisza II tározó tónál most folyik a téli vízszint beállítása, ami 610 centi körül van, és miután Abádszalók térségében ennél jóval magasabb a vízállás, onnan is leengednek egy jelentős mennyiséget. Süveges György, a felszíni vízmű gazdája azt állítja, -300 centiméterig tudják működtetni az ivóvíz ellátó rendszert, ehhez a kritikus szinthez úgy egy – másfél hónapos aszály kellene, ennek, pedig kevés a valószínűsége. Azért valamelyik kormány csak létrehozhatná a Holt – tiszai tartalék ivóvízbázist, az ott lévő 10 millió köbméter víz megnyugtatná a térségben lakókat!