Agrárium: 100 milliárd forint hitelt, azonnal!

A mezőgazdaságnak óvatos becslés mellett is legalább 100 milliárd forint hitelre lenne szüksége a közeljövőben. Csak ezzel a külső forrással biztosítható a termelés és a fejlesztés folyamatossága, az uniós támogatások igénybevételéről nem is beszélve. Ezért - a Magyar Bankszövetséggel tárgyalva - a Magyar Agrárkamara arra kéri a hazai pénzintézeteket, hogy teremtsék meg e forrásigényhez szükséges hátteret.

Hitel, biztosításO. Horváth György2009. 07. 16. csütörtök2009. 07. 16.
Agrárium: 100 milliárd forint hitelt, azonnal!

A közelmúltban a Magyar Bankszövetség és a Magyar Agrárkamara szakemberei arról egyeztettek, vajon mennyi és milyen szerkezetű hitelre van szüksége a hazai agráriumnak. A mezőgazdaság köztestülete összesítése szerint az EMVA pályázatokhoz kapcsolható beruházásokhoz még mintegy 294 milliárd forint támogatás kifizetésére kerül sor a következő időszakban (ez a pályázatok előrehaladásával, újak befogadásával természetesen tovább nő). Kalkulációk szerint 50 százalékos átlagos támogatásintenzitást figyelembe véve a beruházások önrésze hasonló mértéket tesz ki. Az önrész előteremtéséhez a gazdálkodók óvatos becslés szerint is legalább fele részben hitelt kell hogy felvegyenek, így rövidtávon az agráriumban mintegy 75 milliárd forintnyi beruházási hiteligénnyel kalkulálhatunk.

A kamara úgy véli, hogy a gabonapiaci helyzet miatt mintegy 10 milliárd forintra van szükség. Egyéb növénytermesztési ágazatokban (például elemi kárt szenvedett zöldség, gyümölcs) szintén hasonló nagyságrendben, tehát 10 milliárd forint értékben kell hitellel fedezni a termeléshez kacsolt forgóeszköz-igényt.

Összességében tehát - óvatos becslés mellett is - mintegy 100 milliárdos hiteligénnyel számol a kamara, amely a termelés és a fejlesztések folyamatosságának biztonságos folytatásához szükséges a mezőgazdaságban.

A Magyar Agrárkamara kiemeli, hogy a bankok munkáját nagyban segíti, hogy a termelők nagy részének hitelképességét, jövőre vonatozó fejlesztési elképzeléseit a különféle támogatási pályázatok során már „előszűrik” a pályázatot bíráló szervezetek, hatóságok. Így azok a gazdálkodók, akik ilyen támogatásban részesültek, alapvetően kis piaci kockázatot jelentenek, finanszírozási helyzetüket - önhibájukon kívül - alapvetően a pénzügyi válság rendítette meg.

Mindennek ismeretében a Magyar Agrárkamara levélben fordult és kérte a Magyar Bankszövetség főtitkárának, dr. Nyers Rezsőnek intézkedését, hogy a termelők jelentős forrásigényének megfelelő pénzügyi hátteret a kereskedelmi bankok a közös érdekek alapján teremtsék meg, ugyanis ez az egész mezőgazdaság egyetemleges érdeke.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek