Majdnem kétmilliárdot fizettek már, mert kötelező

Tavaly 378 millió forint termelői befizetés érkezett az agrár-kárenyhítési alapba, az idén a befizetési kötelezettség 2,1 milliárd forint, amelyből június végéig 1,8 milliárd forint érkezett be - tudta meg az MTI a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivataltól.

Hitel, biztosításSzabad Föld Online2009. 09. 10. csütörtök2009. 09. 10.
Majdnem kétmilliárdot fizettek már, mert kötelező

A 2008. évi kárenyhítési alapból 100 millió forintot fizettek ki kárenyhítő juttatásként. Az, hogy az idei - a termelői hozzájárulásokból, valamint az ezzel azonos összegű állami támogatásból gyarapodó - kárenyhítési alapból mennyi lesz a kifizetés, csak a 2009. évi igények feldolgozását követően derül ki.

A kárenyhítési igényeket a termelőknek a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalhoz legkésőbb október 20-ig kell benyújtaniuk. A kérelmeket a hivatal ellenőrzi, az adatok helyességét záradékolással igazolja, majd november 10-ig továbbítja a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak – számolt be az MTI. Az feldolgozza a kérelmek adatait, ellenőrzi, hogy a kérelmező eleget tett-e a kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségének, és döntést hoz a kérelmek elfogadásáról, továbbá a kárenyhítő juttatások összegéről. Az adatok összesítése alapján kifizetési tervet készít, amelyet december 10-ig jóváhagyásra megküld a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter részére.

Az idei nagyobb befizetés a törvényi változás eredménye. A múlt évben hozott új agrár-kárenyhítési törvény ugyanis a mezőgazdasági tevékenységet folytató cégeknek és egyéni vállalkozásoknak kötelezővé teszi azt, hogy csatlakozzanak a rendszerhez. Egyedül az őstermelők dönthetik el, hogy belépnek abba vagy nem.

A közelmúltban módosította a mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter a kárenyhítési törvény végrehajtási rendeletét. Ebben a megtérítendő károk körébe felvette a jégkárt is. A másik módosítás az volt, hogy kikerült a rendeletből az a szabály, amely visszafizetni rendelte a magasabb kárenyhítési előleg, és az esetlegesen kisebb végleges kárenyhítési összeg közti különbséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a különbséget nem kell visszafizetni, mivel a kárenyhítési törvényben továbbra is szerepel a kötelezés, mindössze a szabályismétlés került ki a jogrendszerből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek