Jelentkezzen, akit kár ért!

Október 20-ig adhatják le legkésőbb kárenyhítési igényüket azok a gazdálkodók, akik az idén valamely természeti csapás miatt elemi kárt szenvedtek. Még ebben a hónapban megkapják jövő évi tejpénzüket a tehenészetek, így próbál válságos helyzetükön oldani az agrártárca.

Hitel, biztosításO. Horváth György2009. 10. 01. csütörtök2009. 10. 01.

Kép: Solt, 2007. június 29. Aszály, kukorica. Fotó: Ujvári Sándor

Jelentkezzen, akit kár ért!
Solt, 2007. június 29. Aszály, kukorica. Fotó: Ujvári Sándor

Volt az idén belvíz-, aszály-, jég-, viharkár csőstől, szinte nem maradt természeti csapás nélkül az ország egyetlen pontja sem. Az a gazdálkodó – legyen az önkéntes őstermelő, vagy kötelezően taggá váló profi termelő -, aki belépett a Nemzeti Agrár-kárenyhítési Rendszerbe, befizette a díjat, annak legkésőbb október 20-ig kell leadnia kárigényét a területileg illetékes megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalhoz – figyelmeztet az agrártárca.

Októberben lesz az ideje – vélhetően a második felében – az előrehozott tejpénzek kifizetésének is. Az agrártárca vállalta, hogy a 2010-ben esedékes tejtermelési támogatásokat még ebben az évben kifizeti a tehenészetek számára. Ezzel is próbálja oldani a piac okozta válságot, csődközeli helyzetet. Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta, hogy ehhez a többletforráshoz a tejtermelők kvóta alapján juthatnak hozzá. A jövő évben pedig a gazdasági recesszió hatásainak enyhítésére literenként összesen 23-24 forint lesz a támogatás.

Gőgös egy mai konferencián beszélt arról is, hogy 2010-ben a mezőgazdaság összesen 500 milliárd forint uniós és hazai támogatásra számíthat. Ez kétszerese a csatlakozás előtti pénzeknek, igaz 70 százalékuk Brüsszelből jön, vagyis uniós támogatás.

Az államtitkár más számokról is beszélt: elmondta, hogy a mezőgazdaság jelen pillanatban 327 milliárd forint hitellel bír, ebből 124 milliárd forint a különféle konstrukciókban állam által támogatott hitel.
 

Ezek is érdekelhetnek