Rövid és sikeres

A mikroblogok, vagyis a rövid bejegyzéseket közlő oldalak – mint amilyen a Twitter is – úgy tűnik, egyre inkább meghódítják a fejlődő országok fiataljait is.

HobbiKovács Réka2010. 09. 04. szombat2010. 09. 04.
Rövid és sikeres

Egy friss felmérés szerint a kínai fiatalok rajonganak a mikroblogokért. A megkérdezettek mintegy 94 százaléka szerint ezek az oldalak megváltoztatták az életüket. A válaszadók fele rendszeresen nyomon követi a mikroblogokat, melyeket a háromnegyedük igen változatosnak talál és sokszor innen tájékozódik. Azonban 70 százalékuk azért ellenőrzi a bejegyzések hitelességét – olvasható az ELTE-TáTK hírlevelében.

A kínai mikroblogok sikerére jó példa Wang Kai esete, aki a Zhogou várost sújtó augusztus 8-i hatalmas földcsuszamlások túlélőjeként vált fontos hírforrássá. A férfi mikroblogján keresztül számolt be a mentési munkákról, s a földcsuszamlást követő napon több mint 100 bejegyzést tett arról, hogy mi folyik a városban – írja a ChinaDaily.

A legnagyobb mikroblog oldal, a Twitter népszerűsége soha nem látott magasságokba tör. Egy év alatt átlagosan megduplázódott a felhasználók száma, sőt Latin-Amerikában háromszor annyian használják az oldalt, mint egy évvel ezelőtt. Igaz, a Twitter látogatóinak háromnegyede még mindig Európából és Észak-Amerikából érkezik.

A magyarországi helyzetről a Yamm készített összefoglalót. A felmérés szerint egy év alatt hétszeresére nőtt a magyar csiripelők száma, s márciusi adatok szerint 35 ezren használják a szolgáltatást. A mikroblog szolgáltatás elsősorban Budapesten és a nagyobb megyeszékhelyeken népszerű.

Ezek is érdekelhetnek