Színes egér a padon

Hát ez is eszébe jutott valakinek: érdemes különleges számítógépes egérpadokat kiállításon bemutatni. A legrégebbi a nyolcvanas évek közepéről származik. Dr. Kriston Vízi József dombóvári múzeumigazgató családi gyűjteményéből nyílt tárlat Tamásiban.

HobbiBorzák Tibor2010. 09. 16. csütörtök2010. 09. 16.
Színes egér a padon

Pályafutása során mindig is a különleges néprajzi gyűjtések érdekelték, így többek között foglalkozott madárijesztőkkel és falvédőkkel is. Dr. Kriston Vízi József, a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum egykori igazgatója mindmáig nem hagyott fel sajátos szenvedélyével, s a dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetőjeként is a furcsaságok érdeklik. Figyelemre méltó a számítógépes munkához használatos gördítő-védő szőnyegecskékből, vagyis egérpadokból álló gyűjteménye.

A kollekció az egyszínű és egérszürke szivacsos lapoktól a kereskedelmi és kulturális reklámozókon át a mai tömegtermelés végtelenített zsánerképeiig terjed. Van tehát miből válogatnia, ha kiállításra kéri fel valaki. Nos, azért veszélybe kerülhet az anyag bővítése: a modern laptopokban ugyanis már beépített egér van, amihez nyilván egérpad sem szükséges...

Dr. Kriston Vízi József először 2003-ban, Neumann János születésének centenáriuma alkalmából tárta közszemlére egérpadjait a BM Duna Galériában, majd az elmúlt évek során hazánk több pontján is bemutatta féltve őrzött kincseit. Most a Tolna megyei Tamásin a sor, a helyi Vályi Péter Szakképző Iskola Makovecz Imre által tervezett épületének első emeleti kerengőjében, az úgynevezett Kindl Kupolagalériában látható a számítástechnika folklórját megelevenítő kiállítás, melynek címe: Egér a padon?

A bemutatásra szánt anyag a rendezés előtti napokban is gyarapodott a szekszárdi Rühl Gizella és barátainak felajánlása révén. A cseppet sem szokványos tárlatot Wéber József dombóvári középiskolai tanár ajánlotta az érdeklődő ifjak és felnőttek figyelmébe. Aki kíváncsi a több mint száz darabos gyűjteményre, október 20-ig felkeresheti az iskolagalériát Tamásiban, a Deák Ferenc utca 6-8. szám alatt.

Ezek is érdekelhetnek