Szüreteljen az MTV-vel

Szeptember 26-án, vasárnap délután az m1-en minden a szőlőről, a borról és a szüretről szól. A köztévé három órás szüreti műsora a szőlő- és borkultúrát járja körül. Megtudhatjuk, milyen népi hagyományokat, szokásokat ápolnak a bor világában, mihez és hogyan illik fogyasztani e nemes nedűt.

HobbiRomvári Orsolya2010. 09. 23. csütörtök2010. 09. 23.
Szüreteljen az MTV-vel

Az adás műsorvezetői Nagy Judit és Nagy György lesznek, emellett Gaskó Balázs bemutatja Magyarország ismertebb borvidékeit, Az összeállításokból az is kiderül, hogyan jelenik meg a bor a Bibliában, milyen népi hagyományokat, szólás-mondásokat ismerünk a szürettel, a borral kapcsolatban. Szó kerül a gasztronómia és a borkóstolás művészetéről, melyik ételhez milyen stílusú és ízű bor illik, hogyan kell ezt a zamatos italt tárolni. Bényi Ildikó megtalálta a világ legnagyobb hordóját, s azt is elmeséli, hogyan kerül a rózsa a szőlőbe. Szakértők beszélnek arról, hogyan kell kinyitni egy borospalackot, melyiket milyen pohárba töltsük, és milyen szabályok vannak a koccintásra. Elmesélik a fröccs születésének történetét, illetve azt is, kik azok a poncichterek és a tükék.

Az élő adásban kapcsolják az etyeki Kezes-lábos Fesztivált is, ahonnan Zalatnai Brigitta jelentést ad a Szőke András vezette főzőversenyről, a borral kapcsolatos helyi plakátversenyről, bemutat tucatnyi népi gyerekjátékot, s bekukkant a konyhasátrak fazekaiba és kemencéibe. A két műsorvezető pedig ismert vendégekkel – többek között Szörényi Leventével és Rókusfalvy Pállal – beszélgetnek arról, miért kezdtek el borászkodni? Az etyeki vendégek között lesz Csizmadia András gasztrofilozófus, Benkó Sándor zenekarvezető és Kállay Miklós belgyógyász professzor is, aki a bor élettani hatásairól mesél.

A „Hogy volt?!” című sorozatban Gundel Takács Gábor a vendégeit − Felföldi Anikót, Keresztes Ildikót, Hernyák Tamást, Varnus Xavért − szintén a borról, a szüretről faggatja. A műsorban az MTV archívumának anyagából is szemezgettek a szerkesztők. Megmutatják a badacsonyi szüret paródiáját; Kazal László előadásában visszaidézik, mint kell tudományosan bort kóstolni, illetve ismét bemutatják az Antal-Kudlik páros legendás bortáncát. De megtudhatják az érdeklődők azt is, hogyan készül egy film szüret idején.

Ezek is érdekelhetnek