Kütyü

Csaknem másfél évtizeddel ezelőtt két civil szervezet, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Honismereti Szövetség pályázatot hirdetett rokon értelmű szavak gyűjtésére, mégpedig három témában.

HobbiGrétsy László2011. 01. 14. péntek2011. 01. 14.
Kütyü

Az egyik közülük ez volt: „Olyan főnevek gyűjtése, amelyek valamilyen pontosan meg nem határozott szerkezetnek, gépezetnek a megjelölésére, nagyjából való megnevezésére szolgálnak.” A pályázat sikeres volt. Az idézett témára száznál is több értékelhető szó érkezett. Íme, néhány közülük: bigyó, bigyusz, bizgentyű, etvasz, fityfene, herkentyű, himihumi, ketyere, kutyafüle, kütyü, miskulancia, mütyürke, szerkentyű, szirszar, vackeráj.

E szavak közül akkoriban, a pályázat idején a bigyó és a szerkentyű volt a viszonylag legnépszerűbb. Még a 2003-ban megjelent Magyar értelmező kéziszótár is, amelynek már gyakorisági mutatói is vannak, ezeket ítéli a legelterjedtebbeknek. Néhány év óta azonban már mindenképpen egy korábban kevésbé használatos, de a többiek mellett hihetetlen gyorsasággal elhúzó szó kívánkozik a sor élére, a kütyü. Különféle sajtótermékekből, főleg bulvárlapokból rendre ilyen címek harsognak felénk: „Az okostelefon a legnépszerűbb karácsonyi kütyü”; „Megőrülnek a pilóták a rengeteg kütyütől”; „Top 10 kütyü, amivel komolyan árthatunk magunknak” stb. Ami a kütyük miféleségét illeti, van értékbecslő kütyü, GPS navigációs kütyü, motormelegítő kütyü, multimédiás kütyü, pislogásserkentő elemes kütyü, szúnyogcsípés elleni kütyü s még ezernyi egyéb. Tanulságos az „Üzlet & Siker” című internetes lap következő cikkcíme: „A kütyü diadalútja”. Egyetértünk. A különbség csak az, hogy az internetes cikk szerzője magukra a kütyükre gondol, én ellenben a kütyü szóra. De végtére is mindegy. Az is, ez is a divat hatása.

Az elmondottakhoz nyelvészként csupán annyit teszek hozzá, hogy bár a kütyü szó eredete mindeddig ismeretlen, maga a szó egyáltalán nem az. Már a XVIII. századtól vannak rá adataink. Több nyelvjárásunkban is él, főleg a Dunántúlon, de egyebütt is. Jelenti számos fa vagy növény termésének külső burkát: a mogyoróét, dióét, gesztenyéét; a tölgy- vagy csermakk kalapját, a bab, borsó, lencse hüvelyét, s még több egyebet is – például gatyát vagy vászonnadrágot, amely szintén valamiféle burok.

A köznyelvben ’kisméretű, apró tárgy’ jelentésben már eddig is megvolt úgy-ahogy. Most, az elektromos, elektronikus, digitális és egyéb eszközök, nem kis részben a mindent tudó mobilok jóvoltából egyszeriben leggyakoribb szavaink egyikévé vált. Sebaj. Nyitva előtte a kapu. Éljen a kütyü!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek