Bárki gyémántokhoz juthat!

Mostantól bárki számára elérhetővé válhat a gyémántok csillogása. egy nemrégiben készült kutatás szerint ugyanis a gyertyaláng fénye valójában megannyi gyémántrészecske lángolása.

HobbiKovács Réka2011. 08. 25. csütörtök2011. 08. 25.

Kép: Lighted Candles

Bárki gyémántokhoz juthat!
Lighted Candles

A St.Andrews Egyetem kutatói felfedezték, hogy megközelítőleg 1,5 millió apró gyémánt-nanorészecske keletkezik másodpercenként, amikor a gyertya ég. A gyémánt ugyanakkor jelen van a természetes gázok és a fa eltüzelése közben is. Wuzong Zhou professzor, a kutatás vezetője állítja: ha rájönnek, hogyan vonhatók ki e részecskék, az a gyémánt előállításának új fejezetét nyithatja meg.

Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy mire a láng alján található szénhidrogén molekulák felérnek a láng tetejére, széndioxiddá alakulnak. Ám azt eddig még nem sikerült megfejteni, hogy mi is történik valójában a kettő között. A jelenlegi kutatás során a láng közepéből kivont részecskékben fedezték fel a szén mind a négy ismert formáját, közöttük a gyémántot is. Habár a gyémántrészecskék eltűnnek, mire a láng tetejéhez érnek és széndioxiddá válnak, ezek után mindenképpen másként nézünk a gyertya fényébe...

Ezek is érdekelhetnek