Ne sodorjuk magunkat veszélybe!

Az internet adta lehetőségek bűvöletében sokszor felelőtlenül kezeljük személyes adatainkat, s így könnyen bajba is kerülhetünk – derült ki az ESTE Magyarország felmérésből.

HobbiKovács Réka2011. 08. 29. hétfő2011. 08. 29.
Ne sodorjuk magunkat veszélybe!

A magyar internet-felhasználók nagy része gyakorta meggondolatlanul veszi igénybe mások vagy a nyilvános számítógépeket: Ugyanis 58 százalékuk olykor barátja vagy munkatársa számítógépét használja e-mailjei ellenőrzésére, 34 százalékuk pedig nyilvános számítógépekről is belép a postafiókjába.

Még ennél is veszélyesebb az online bankfiók megnyitása mások gépén, ennek ellenére a felhasználók 10 százaléka ismerősei számítógépén is bankol, 4 százalékuk pedig nyilvános gépeken is belép internet-bankjába. Ha a pénzügyekről van szó, úgy tűnik, meglehetősen óvatlanok vagyok: sokan vásárolnak barátaik számítógépéről, sőt a megkérdezettek 1 százaléka nyilvános gépről is vásárolt már!

A fiatalabb generáció a leginkább érintett, hiszen ők azok, akik napi ügyeiket, vásárlásaikat többnyire online intézik. A 18-29 évesek körében gyakori (71%), hogy egymás számítógépén olvassák a leveleiket, vagy lépnek be közösségi fiókjukba (46%).

A vírusvédelmi rendszereket gyártó ESET szakértője, Kiss Zoltán Gergő figyelmeztet: ha tehetjük, kizárólag saját számítógépünket használjuk levelezésre és banki ügyeink intézésére. A nyilvános gépekre ugyanis bárki könnyedén telepíthet olyan kémprogramot, mely ellopja jelszavainkat. Ezért e PC-ken ne adjuk meg jelszavainkat és semmiképpen se lépjünk be internetbankunkba.

Emellett érdemes óvatosan kezelni a nyilvános vezeték-nélküli hálózatokat is. Kerüljük a személyes adatainkat is tartalmazó internetes szolgáltatások használatát, s telepítsünk olyan biztonsági programcsomagot, melynek tűzfala elrejti számítógépünket a nyilvános hálózatra csatlakozott többi gép tulajdonosa elől.

Ezek is érdekelhetnek