Nagy István: agrártámogatásból nem szabad migránsok letelepedését pénzelni!

Példátlan összefogás alakult ki a magyar gazdatársadalomban az agrártámogatások megkurtítására vonatkozó tervek hallatára. De mire lesz elég a rengeteg aláírás? Miért érdeke minden, Európában élő embernek, hogy a brüsszeli tervek azok is maradjanak? És miért kell elmennie mindenkinek vasárnap szavazni? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nagy István agrárminiszterrel, aki szerint vasárnap el kell menni szavazni Európáért, Magyarországért, a magyar gazdákért és agráriumért is.

InterjúGajdics Ottó2019. 05. 24. péntek2019. 05. 24.

Kép: Dr Nagy István agrárminiszter 2018 07 16 Fotó. Kállai Márton

Nagy István: agrártámogatásból nem szabad migránsok letelepedését pénzelni!
Dr Nagy István agrárminiszter 2018 07 16 Fotó. Kállai Márton

 

Dr Nagy István agrárminiszter szerint a közös agrárpolitikából és a vidékfejlesztéstől nem lehet elvonni támogatásokat
Fotó: Kállai Márton

– Csaknem 200 ezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) által indított petíciót. Minek köszönhető ez a széles körű összefogás?

– A magyar gazdák megértették, hogy a brüsszeli bürokraták a következő ciklusban kevesebb forrást akarnak biztosítani számukra. Holott a források rendelkezésre állnának, csak azokat más célokra kívánják felhasználni. A közös agrárpolitikából és a vidékfejlesztéstől elvont támogatásokkal a migránsok letelepedését és vidéki közösségekbe való integrációját akarja Brüsszel pénzelni. Kezdettől fogva jeleztük, hogy nem vagyunk hajlandóak ezt elfogadni, és a kormány azonnal a gazdák mellé állt. Az aláírásgyűjtés is azért indult, hogy megfelelő erőt tudjunk felmutatni ezekkel a tervekkel szemben.

– Ezek szerint a brüsszeli migrációpárti politika a vidéki embereket fenyegeti leginkább?

– A vidéki ember érzi meg közvetlenül és elsőként ennek a politikának a negatív hatását, de végül minden egyes európai ember rosszul jár majd miatta. A források csökkenése következtében ugyanis a gazdák csak drágábban tudnak majd termelni, emiatt drágábban adják a termékeket a piacon, ezáltal vagy kevesebb, vagy rosszabb minőségű élelmiszer kerül a jövőben az asztalokra. Hangsúlyozom, nincs erre semmilyen magyarázat. Még a Brexit sem indokolja a forrásmegvonást. Hiszen megismerve a következő időszak költségvetési terveit, lenne honnan átcsoportosítani forrásokat. A bevándorláspárti mostani vezetés azonban mindent alárendel a bevándorlás támogatásának. Adják ezt a pénzt inkább a gazdáknak, hogy olcsón tudjanak minél több egészséges élelmiszert előállítani.

Nincs igazságosabb támogatási forma ennél, hiszen minden egyes európai polgárt egyformán érint az ennivaló árain, mennyiségén és minőségén keresztül.

– Mekkora erőt jelentenek az aláírások? Mit lehet tenni birtokukban a brüsszeli tervek ellen?

– Mindent meg fogunk tenni azért, hogy megvédjük a magyar gazdákat és az agráriumot ezektől az ötletektől. Erre kötelez bennünket a példaértékű összefogás, de hitünk és meggyőződésünk is ezt diktálja. A kérdés az, milyen vezetése lesz a következő ciklusban Európának. A migránspárti vagy a józanész politikája kerekedik felül. Ezért óriási a tétje az európai parlamenti választásnak. Most vasárnap tehát mindenkinek el kell mennie szavazni! A bevándorlást meg kell állítani, most kell megállítani, és ehhez új, bevándorlás ellenes vezetésre van szüksége Európának.

A magyar pártok közül sajnos csak a Fidesz–KDNP elkötelezett ebben. De azt gondolom, ebben a nagyon fontos nemzeti sorskérdésben pártoktól függetlenül egyet tud érteni minden felelősen gondolkodó magyar ember.

– Jól sejtem én azt, hogy ezekben a kérdésekben is az Európai Egyesült Államok birodalmi elképzelése csap össze a nemzeti önrendelkezést őrzők nézeteivel?

– Köszönjük, nem kérünk a birodalmakból, egy új Szovjetunióból. Szerencsére a magyar gazdák megértették a két jövőkép közötti különbséget, és világosan kinyilvánították, hogy nem kérnek a brüsszeli birodalomból, hanem büszke magyarokként az erős nemzetek Európáját szeretnék tovább gyarapítani. Remélem, vasárnap szavazatukkal is megüzenik Brüsszelnek, hogy mi ezer éve itt vagyunk a Kárpát-medencében, védjük a kontinenst minden betolakodó ellen. őrizzük kultúránkat, hagyományainkat, és igenis fontos számunkra, hogy gyerekeink, unokáink ugyanebben a kultúrkörben, a keresztény Magyarországon nőhessenek fel. Olyan hangos üzenetet kell küldenünk, hogy azt ne lehessen majd figyelmen kívül hagyni. Ehhez viszont mindenkinek el kel mennie szavazni most vasárnap! Védjük meg Európát, Magyarországot, a gyermekeink jövőjét, a magyar gazdákat és a mindannyiunk ellátását biztosító agráriumot!

Ezek is érdekelhetnek