
Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu

Sem kizárni, sem megerősíteni nem tudjuk, hogy véletlen vagy szándékos fertőzés miatt alakult ki fél évszázad után Magyarországon, illetve Szlovákiában a ragadós száj- és körömfájás-megbetegedés, illetve -járvány. A német esethez nincs köze. A veszély állandó, mert az egyik legagresszívebben fertőző és terjedő kórról van szó. A részletekről dr. Rusvai Miklós nyugalmazott egyetemi tanárral, víruskutatóval beszélgettünk.
Fotó: Kállai Márton, Forrás: Szabad Föld
Akkora szél van kint, hogy alig tudtam átjönni a zebrán az önök épületéhez. Szereti a szelet?
– Az utóbbi hetekben és az elkövetkezőkben biztosan nem fogom – ha jól értettem a célzását, és a ragadós száj- és körömfájás vírusának terjedési lehetőségére gondolt.
Igen, természetesen. Tényleg ennyire ellenálló és virulens, könnyen terjedő kórokozóról van szó?
– Az egyik legkeményebb vírusról, ami évezredek óta szedi áldozatait a rá érzékeny, hasított körmű vagy más néven párosujjú patás állatok között. A legérzékenyebbek közülük is a szarvasmarhák. A mostani eset is jelzi, hogy a szélnek óriási a jelentősége. A vírus képes porra, szalmára tapadva sokáig kibírni, és a viharos légmozgás több tíz kilométerre is elröpítheti ezeket.
Az első szlovákiai esetek is így alakulhattak ki?
– Vélhetően igen. Elsőként nálunk Kisbajcson azonosították a kórt. Utána eltelt bő két hét újabb eset nélkül, és azt hittük, hogy sikerült megfogni a további fertőzést. Aztán jött a hír, hogy a Csallóközben több tehenészetben is megjelent a betegség.
Ha a szél vihette tovább, akkor miért nem találtunk még beteg vadállatokat?
– A vadak kevésbé fogékonyak. Beszélgetésünk idején legalább 70 szarvast, őzt, vaddisznót vizsgáltak meg az elejtés után. Monitoringozzák a szakemberek a vadállományt is, de eddig még egy beteg vagy vírushordozó egyedet sem találtak. Jó hír, hogy a vadakban nem önfenntartó a vírus. Vagyis egy idő után – ha volt is bennük – ez a kórokozó eltűnik. Nem ilyen a sertéspestist okozó vírus, amely hosszú ideig képes a vaddisznó-populációban fennmaradni.
Természetes módon adódik a kérdés: fél évszázaddal az utolsó magyar járvány után miként alakulhatott ki megint ez a betegség? Az is felmerült, hogy szándékos fertőzésről van szó, még a kormányzati kommunikációban is elhangzott, hogy esetleg mesterségesen, laboratóriumban létrehozott vírus okozta a fertőzést.
– Nézze, nem zárható ki, de nem is bizonyítható, hogy esetleg agroterrorizmusról van szó. De ehhez biztosan nem kell mesterséges vírust használni. A száj- és körömfájás háziállatokat megbetegítő mostani változatainak genetikai állománya 99,2 százalékban egyezik korábbról ismert vad vírustörzsekkel. S ezek mind olyan tökéletesen ragályképesek, annyira nagy a megbetegítő képességük, hogy felesleges lenne belepiszkálni. Mondhatnám azt is, a vírus annyira veszélyes, hogy úgy tökéletes, ahogy van.
Tudunk valamit arról, hogy honnan került ide?
– Nem, és szerintem biztosan nem is fogjuk kideríteni. Egy biztos, semmi köze a januári németországi megbetegedést okozó vírushoz. A legközelebbi rokona egy Pakisztánban 2018-ban járványt okozó vírusváltozat. De hogy honnan, miként került Kisbajcsra, nem tudni.
A német esetről kiderült valami?
– Nem tudunk róla. Nem publikáltak még róla.
Agroterrorizmust említett, ami nekem egy új kifejezés.
– Nézze, ez is felmerülhet, ami szándékos megfertőzést jelent. Amennyiben rövid időn belül Európa más, akár távolabbi országaiban is fel-felüti a fejét a járvány, akkor valószínűsíthető is lehetne, de ezt nem tudhatjuk biztosan.
Játsszunk el azért e gondolattal. Honnan lehetne vírust beszerezni hozzá? Nem veszélyes ez, nem túl bonyolult dolog a kijuttatás?
– Ma is folyamatosan jelen van a vírus Afrikában, Délkelet-Ázsiában, de Dél-Amerika egyes részein is. Nem kell más, csak egy beteg állattól származó kenet egy kémcsőben, amit aztán a megfertőzendő helyszínen egy marék szalmával átdörzsölünk és az állatok közé szórunk. Szerintem ma könnyebb egy ilyen vírussal szennyezett kémcsövet áthozni a fél világon, mint egy adag marihuánás cigit.
Térjünk rá a komolyabb dolgokra! A kár óriási, legalább 8 ezer állatot kellett leölni, elföldelni. Nem lehetett volna őket meggyógyítani? Van vakcina, ahogy a madárinfluenza ellen is. Mégsem oltjuk az állományokat.
– A madárinfluenza elleni oltással a franciák próbálkoznak, most tesztelik egy 60 ezres kacsaállományon, de Délkelet-Ázsiában is szabadon vakcinázzák a baromfiakat. Itthon és az EU-ban azonban nem oltunk, aminek humán egészségügyi okai is vannak. A vakcinázás a vírussal való fertőzést nem akadályozza meg, de az állat nem pusztul el. Viszont emiatt fenntartja a vírus folyamatos ürítésének lehetőségét, ami az emberre is veszélyes lehet. Számos megbetegedést okozott, sőt sok halált is. A száj- és körömfájás vírusa ugyan emberre nem veszélyes – néhány napos kisebb rosszullétet, néhány hólyagot kivéve –, de gazdasági kárt okozna. Az ország elveszíti a vírusmentességi státuszát, ami miatt alig tudnánk eladni tejet, húst, élőállatot, ezekből készült élelmiszert. S bár a most leölt állatokat vakcináztuk, ez azért történt, hogy a marhák vírusürítését csökkentsük. A vakcina gyorsan kialakít egy immunreakciót, amely minimálisra szorítja a vírus kibocsátását az állatokból. Az ilyen állatokat is leöltük, elföldeltük. Ha életben tartanánk a vakcinázott állatokat, akkor az utolsó fertőzött eset után csak egy évvel lehetne felszabadítani az exportot. Most – ha valóban az április 17-i eset lesz az utolsó – akkor július 17-én felszabadulhatunk a tilalom alól.
Miért nem égették el az állatokat, miért inkább eltemették őket több méter mélyre? Sokan félnek a talaj fertőzésétől, meg hogy onnan ismét kiszabadul a vírus.
– Ettől nem kell tartani, ez nem lépfene, ami akár évtizedekig képes megmaradni a föld alatt. Ez a vírus – örömteli módon – amilyen virulens, olyan gyorsan veszíti el életképességét, például a tetemekben. Ahogy megkezdődik a leölés után a húsok tejsavasodása, a bomlás, a vírus is elpusztul. Az elföldelt állatokban már nincs életképes vírus. S hogy miért nem égetnek? Több ezer tonnányi tetemről van szó. Ez egyrészt óriási környezetszennyezést okozna, másrészt pedig a látvány igazi pszichikai sokk lenne az embereknek.
Sokan tartanak attól, hogy a tej, a hús is megfertőzheti az embert.
– Ez nem igaz, a nyers tej hordozhatja a vírust, de a 60–70 fok közötti hőkezelés már elpusztítja a kórokozót. Márpedig a tejet mindenhol pasztörizálják, sőt, a sokak által vásárolt UHT-tej ennél is nagyobb hőkezelést kap, néhány pillanatig 140 fok fölé hevítik dobozolás előtt. A húsokban pedig – ahogy az előbb említettem – órák alatt megy tönkre.
Beszélgetésünk idején – húsvét előtti héten – nem fordult elő újabb eset itthon. Mikor lélegezhetünk fel?
– Az utolsó eset után három hónappal. Addig a legnagyobb odafigyelés, fegyelem, akár a karhatalom folyamatos bevetése szükséges. A nagy telepektől a legkisebb gazdáig ez mindenkire érvényes. Utóbbiak lehetnek a legveszélyesebbek, ha lehet ilyet mondani. Sok az olyan zugállomány, amelyről sem a hatóságok, sem az állatorvosok nem tudnak. Néhány birka, kecske, egy-két sertés nevelődik a régi háztájikban vagy tanyákon. Ha az utóbbiak fertőződnek meg, még nagy jele sem mutatkozik a bajnak, de mivel kicsit beteg, bágyadt a hízó, a gazda, mentve a menthetőt, gyorsan levágja. Aztán megy a hús a mélyhűtőbe, ahonnan, mondjuk, egy év múlva kiveszik. Nos, ez lehet egy újabb kiindulási pont, ugyanis ez a vírus érzékeny, de a fagyasztást, azt nagyon jól bírja!
Miért nem alkalmazták a karantén intézményét a hatóságok? A hetvenes években ezt nagyon komolyan vették, a dolgozók akár hónapokig is az állattelepen maradtak.
– Azt akkor, abban a parancsuralmi rendszerben meg lehetett csinálni. Azóta nagyot változott a helyzet. El tudná képzelni, hogy a járványvédelem győzne a személyi szabadságjogokkal szemben? Egyébként magán- és szakemberként is azt mondom, hogy ezt kellene csinálni, de nem lehet.
Mikor lehet újra kezdeni a gazdaságokban az életet?
– Most a teljes fertőtlenítés folyik. Három hónap múlva elvileg meg lehetne kezdeni az újratelepítést.
Van ehhez az országban elég üsző, tehén?
– Szerintem nincs, ezért lesz nehéz a gazdaságok élete. Ugyanis a borjakkal kell kezdeni a legtöbb esetben. Márpedig egy borjúból két év alatt lesz tejet adó tehén. Ekkortól lehet bevételre számítani a telepeken, addig csak a költség lesz jelentős. Ez több milliárd forint egy-egy cég életében. A kormány hathatós segítséget ígér, enélkül nem is lehetne talpra állni. Más kérdés, hogy mi lesz azokkal a gazdákkal, cégekkel, akik a védőövezeten kívül vannak, nem is volt megbetegedés náluk, de az állataikat, állati termékeiket ennek ellenére nem tudják eladni, azaz őket is anyagi kár éri.
Dr. Rusvai Miklós állatorvos, vírusszakértő, állatorvosi virológus, egyetemi tanár. A budapesti Állatorvostudományi Egyetemről – amelynek tanszékvezetője, dékánhelyettese és doktori iskolai elnöke is volt – 2016-ban vonult nyugállományba. Szakterülete az állatorvosi járványtan, állatorvosi patológia, fertőző betegségek, virológia.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu