Visszautasíthatatlan francia ajánlat a lovinak

Az évtizedek óta bajban lévő lóversenyzés szinte visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a minap. Egy francia tulajdonú cég országos szintű fogadóhálózat kiépítésével pörgetné fel a hazai lósportot, és növelné az abba áramló pénz mennyiségét.

IparkodóFehér János2008. 11. 27. csütörtök2008. 11. 27.
Visszautasíthatatlan francia ajánlat a lovinak

Tegnap egy francia sportfogadással foglalkozó cég, a PMC igazgatója Jérôme Carrus, valamint szintén a társaság képviseletében Hegedűs Zsolt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ZRt. (MNV) vezetőivel folytatott tárgyalásokat. A PMC egyedülálló ajánlatot tett az MNV-nek, a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft. tulajdonosának. A francia cég lényegében ingyen a rendelkezésre bocsátaná a modern fogadási rendszerét, a komplett technikai háttérrel, fogadó terminálokkal és a központ működtetésével együtt. Cserébe mindössze minimális, egy százalékos fogadási jutalékot várnának el.

A mostani helyzet siralmasnak is nevezhető. Amíg szinte a világ minden sporteseményre fogadhatunk, akár a legeldugottabb településéről is, addig a hazai lóverseny futamaira alig néhány helyen tehetjük fel pénzünket. A mostani veszteséges és elavult rendszer csak a Kincsem Parkban, illetve néhány budapesti és dunakeszi fogadóirodában teszi lehetővé, hogy a szerencsejátékosok rossz vagy jó lóra tegyenek.
A PMC ezzel szemben egy rövid idő alatt országosra bővíthető, internetre csatlakoztatható, minden fogadási típust kezelni tudó rendszerrel növelné meg a játékosok táborát, a lósport és persze a saját bevételeit.

A PMC által igényelt egy százalék csekélynek tűnhet, ám ahogy Horváth Zalán, az Összefogás a Magyar Lóversenyzés Jövőjéért Egyesület titkára rávilágított arra, a francia fogadásszervező hosszú távon gondolkozik, és azzal számolnak, hogy a magyar fogadók a francia versenyekre is tesznek fel pénzt majd a terminálokon, így az ottani piacon is nagyobb hasznot zsebelhetnének be. A nyereségességet firtató kérdésünkre, a PMC képviseletében Hegedűs Zsolt így nyilatkozott lapunknak: „Sajnos tévhit, hogy a lóverseny nem jó üzlet. Az MNV vezetésének a svájci példát hoztuk fel, (ahol szintén PMC segítségével állt talpra a lóversenyzés) mivel véleményünk szerint az ottani modell itthon is alkalmazható volna a privatizációs kiíráshoz. A Svájcban működő rendszer már bizonyított, hogy a profi működtetés mellett a szakma is fejlődésének indult.”

Az új rendszer auditálása azonban néhány hónapot igénybe vesz, így leghamarabb csak a 2009-es szezonban indulhatna be. Az új fogadási hálózat rajtjától sokat vár a tárgyaló felek közötti közvetítésben is résztvevő Összefogás is. Úgy vélik ez az egyik legfontosabb lépése lenne a hazai lóversenyzés megújulásának, és a gazdasági stabilitás megalapozásának.

Hogy a tervekből valóság váljon az MNV-nek kell rábólintania a PMC ajánlatára. Hegedűs Zsolt szerint ennek kimondott törvényi akadálya nincs, ám a szerencsejáték törvényben egy fontos változtatást kellene végrehajtani, annak érdekében, hogy megfelelő módon lehessen a piac elvárásait kiszolgálni. De ezt a változtatást az idevonatkozó Európai Uniós direktíva változása előbb-utóbb amúgy is kikényszeríti. – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek