Élelmiszerpiac: féligáteresztő vasfüggöny

A vasfüggönybe ütköznek élelmiszereink. Hiába rendelkezik az ország kiváló termőhelyi adottságokkal, az itthon előállított élelem nem veszi fel a versenyt a nyugat-európai termékekkel, és szinte képtelen megkapaszkodni a Lajtán túli piacokon. A hazai boltok polcain eközben egyre több az importáru.

IparkodóFehér János2009. 02. 05. csütörtök2009. 02. 05.
Élelmiszerpiac: féligáteresztő vasfüggöny

Magyarország  nem egyedül néz szembe azzal a problémával, hogy kész élelmiszerekkel alig tud megjelenni a nyugati piacokon. Még most az uniós csatlakozás ötödik évében sem sikerül csak legfeljebb mezőgazdasági alapanyagokkal, vagy félkész termékekkel megjelenni az ottani boltokban közép-kelet-európai országoknak.

Az UNIDO, az ENSZ iparfejlesztéssel foglalkozó szervezetének tanulmánya állítja: a kelet-európai térség élelmiszer-vertikuma megrekedt a gyenge kereslet és a gyenge kínálat ördögi körében. A tanulmány szerint a térség élelmiszeripara nem tudott kitörni abból a zárt körből, amibe az alacsony bérek, a drágább, minőségi termékek iránti csekély kereslet, és a fejlődésre emiatt képtelen kínálati oldal fémjelez – áll a Világgazdaság Online összefoglalójában.

Az elmúlt öt évben az élelmiszeripar teljesítménye folyamatosan visszaesett. Csökkent a hazai piaci részesedése, miközben gyorsan növekedett az import, a kivitel jócskán visszaesett, emiatt az évtized közepe óta negatív a mérlegünk a feldolgozott termékek forgalmában. Ráadásul több nagy nemzetközi feldolgozó cég is kivonult az országból. Az itthon megtermelt kenyér, a tej és a hús már megfelel a nyugat-európai minőségi normáknak. A feldolgozott termékek azonban nem érik el ezt a szintet, s ezért nem lehet értékesíteni a nyugati piacokon. A magyar élelmiszeripar jóformán csak a szalámira lehet büszke, hiszen ez a termék megtalálta a maga piacát, de ez nem tudott változtatni hazánk leszakadásán.

A tanulmány végkövetkeztetése szerint a kiutat a kínálati oldal megváltoztatásában lehet megtalálni. Ezt úgy lehet elérni, hogy a remek természeti adottságokra fejlett technológiájú feldolgozó ipart kell telepíteni. Valamint el kell sajátítani a korszerű élelmiszeripari ismereteket, ami az ízletes, biztonságos és változatos készítmények előállíthatóságának a záloga. Javasolják, hogy vegyük át a kontinens nyugati felén már ismert eljárások és technikai eszközöket. A felemelkedéssel a térség államai az unió egésze számára is fontos élelmiszeripai bázissá léphetnének elő – állítja az UNIDO.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek