Fehér folt az iparosodás térképén

A Dél-Dunántúl az ország legkevésbé iparosodott térségei közé tartozik. Csupán Közép-Magyarországon alakult a dél-dunántúlinál alacsonyabb szinten az ipar részesedés.

IparkodóSzabad Föld Online2009. 06. 07. vasárnap2009. 06. 07.
Fehér folt az iparosodás térképén

A KSH frissen elkészült összeállítása a régió iparának változását követi nyomon az elmúlt 8 esztendő alatt, azaz 2000 és 2008 között. Az időszak elején Tolna megye állt az élen - elsősorban a paksi atomerőmű jóvoltából - a 31 százalékot meghaladó ipari részesedéssel. A villamosenergia-, gáz-, gőz-, és vízellátást magában foglaló iparágban megyénk még mindig vezető helyet foglal el - országosan 11 százalék hozzáadott értékkel - , egyedül a főváros előzi meg ebben - írta a teol.hu.

Az előállított ipari termelési értékben 2008-ban Baranyában 36, Somogyban 37, Tolnában 27 százalékkal részesedett. A 2000. évihez képest csupán Somogy megye ipari termelése alakult kedvezően, nyolc esztendő alatt 25 százalékos emelkedést mutatva. A másik két megyében azonban elmaradt a termelés mértéke a nyolc évvel ezelőttitől. Baranyában 2001-ben, Tolnában 2003-ban csökkent a legnagyobb arányban a termelés, egyaránt 14-15 százalékkal.

A régió mindhárom megyéjére jellemző, hogy a feldolgozóipar adja a legnagyobb termelési értéket. A feldolgozóipari ágazatok közül az országosnál nagyobb súlya van a textiliparnak és az élelmiszeriparnak, lényegesen kisebb azonban a térség termelési szerkezetében a gépipar és a vegyipar súlyaránya. A térségen belül a 2000. évihez képest Baranyában a textilipar-, Tolnában a gépipar térvesztése a legjelentősebb.
 

Ezek is érdekelhetnek